Тръмп заплаши с високи мита френското вино

Премиерът Борисов: Правителството изпълни своя ангажимент и осигури 82,510 млн. лв. на Министерството на отбраната за ремонта на самолетите

Корнелия Нинова : Шипченската епопея е ярък пример за родолюбие и братство

Разстрелът на Георги Илиев – много версии, но недоказани 14 години от покушението срещу боса на ВИС

Ирен Онтева и Галена Димова отново на подиума На Grand glamour show в Свети Влас

„Паразит”: Трилър триумф за корейското кино Понг Джун Хо с още един хит

Министър Димов налага по-строги условия за дейността на предприятието за отпадъци в Шишманци

Президентът на Шипка: Похитителите на българската история нямат място в бъдещето (ВИДЕО)

Йога ли е да тренираш с кучето? Беседи, купон и музика на живо на фестивала Udaya Live!

Берта Бенц е първата жена-шофьор в света Находчивата дама използва препарат срещу петна, фиба и жартиер, за да придвижи автомобила на мъжа си

Хайде на чушките!

Разкриха нива за отглеждане на канабис до Костинброд (СНИМКИ)

Короноваха 20-годишна красавица за мис Варна 2019 Най-светското събитие край морето се завъртя като ретроспекция на холивудски хитове

70-годишен мъж пострада тежко при катастрофа между каруца и бус край Разград

Скрипториите на княз Борис-Михаил Край Варна преписвали книги по нареждане на княза-кръстител

Зелените изгоряха с поръчка за 700 000 лв.

Останали с изтънели финанси, еколозите почват да се самоизяждат

 

10-1
Печалната за псевдоеколозите новина бе разпространена в социалните мрежи от бившия шеф на Природен парк „Витоша” Тома Белев.

Въпреки изкусно изпипаната схема екомошениците този път не успяха да спечелят поредния апетитен търг. В него половината от кандидатствалите са консорциуми и компании, свързани с обръча от „природозащитни” организации.

 

Добре смазаната машина на Зелените за печелене на държавни пари отново удари на камък. Със злобен статус във фейсбук, лесовъдът Тома Белев даде да се разбере, че поръчката за над 700 000 лева „Предоставяне на услуга за разработване и национално съгласуване на управленски подход за мрежата Натура 2000 и за Национална приоритетна рамка за действие по Натура 2000” е загубена от приятелите му от коалиция „За да остане природа в България”.

Половината от кандидатствалите за обществената поръчка са консорциуми и компании, директно или индиректно свързани с партия Зелените и обръча от неправителствени организации около нея.

Например, в обединение „Натура Мениджмънт България” е включена „Пи Ди Ем Сървисис” на Георги Терзийски. Терзийски и лесовъда Тома Белев (като ключов експерт в Стерна Консулт ЕООД) са изпълнители на Плана за управление на ПП Българка (същият е връщан няколко пъти за доработка от Висшия експертен екологичен съвет, поради неграмотно изпълнение).

Във втория кандидат се забелязва „Фортис Фасилити” на Рашид Рашид. Той е участвал в разработването на плановете за управление на „Централен балкан”, както и на резерватите Али ботуш, Конгура, Ореляк и Соколата в партньорство с Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания. Последният, от своя страна, е един от най-близките партньори на НПО обръча на коалиция „За да остане природа в България”.

В третия консорциум, „Натура 2000 – България”, виждаме самата Стерна Консулт, представлявана от Валентина Фиданова, в партньорство със Сдружение „Пирински туристически форум”. Както вече споменахме, Стерна Консулт е изпълнител на един от най-проблемните планове за управление – този на парк Българка и е наела като експерт Тома Белев. Валентина Фиданова пък е бивш член и важен активист на НПО-то от коалиция „За да остане природа в България” Зелени Балкани, където доскоро управител е бил Тома Белев. Други експерти на Стерна Консулт са и партийните функционери на ПП Зелените като бившия съпредседател на партията Андрей Ковачев.

Четвъртият играч на Зелените е АЛТЕРА, посочена като подизпълнител на кандидата Географика ООД. Алтера е традиционен партньор на най-мощната неправителствена организация в обръча – Българско дружество за защита на птиците. БДЗП е известна и със странните си практики по обжалване на ОВОС-и, като по формално незнайни причини често си променя „изведнъж” мнението и ги оттегля.

Въпреки изкусно изпипаната схема и широко разпъната мрежа, Зелените този път изпускат „улова” и поръчката е възложена на независим изпълнител. Това е пореден финансов удар върху обръча на еколозите, които заслепени от политическото си влияние все по-често губят конкурси за обществени поръчки от по-добре подготвени кандидати. Такъв беше и разкритият от „Труд” казус с плановете за управление на Рила, Пирин и Витоша на стойност почти 8 милиона лева.

Телевизионните рейтинги и срещите с министри явно не задоволяват еколозите напълно и зачестяващите загуби започват да ги изнервят.

Преди няколко дни, Рашид Рашид избухна във фейсбук срещу бившия председател на ПП Зелените. Според Рашид, Сандов бил откъснат от реалността политик, който заблуждавал избирателите. Рашид разкрива, че през 2012 година на среща с обществеността в Крумовград, Сандов е показал папка, в която по негови думи имало доклад за критични здравословни проблеми на българите, живеещи около рудодобивни мини в страната. След срещата, самият Рашид помолил Сандов да му покаже доклада, но се оказало, че такъв не съществува и всичко било измама.

Подобни дрязги се зародиха и между Андрей Ковачев и Борислав Сандов относно закона за къмпингуване, както и между Андрей Ковачев и Атанас Русев относно срещите с премиера Борисов за „спасяване” на делфините.

И в другите два казуса, еколозите започнаха да си разменят обвинения, че изпълняват платени поръчки и не ги е реално грижа за природата.

Всичките приказки за безрезервна любов към природата и самопожертвование в името на гората и планината са вече доказано само лъжи.

Още с първите дни на изтънели джобове, еколозите започнаха да се самоизяждат. Сега очакваме Зелените да изнамерят някой формален повод, за да организират „еко” протест на жълтите павета – целейки да сплашат държавата и да си върнат контрола върху обществените поръчки.

Какъв ще бъде поводът и дали министерствата ще поддадат на натиска – предстои да видим.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Мръсни злобни, копеллдаци са тея! Сума ти народ съсипаха и прогониха от селата

  2. Благодарение на тия боклуци не остана инвеститор в България! А за застрояването на каквото и да било те нямат проблеми. Стига да не е лифт на Банско 🙂

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.