Зелените искат да се забрани пашата на животни в националните паркове

Веселина Кавръкова

Зелени активисти и организации искат забрана за паша на животни в трите национални парка.

Вече години наред еколозите от коалицията „За да остане природа в България“ се опитват да спрат пашата на животни в националните паркове Рила, Пирин и Централен Балкан. Най-настоятелни са от Световния фонд за дивата природа(WWF), чийто директор за България е Веселина Кавръкова – жена на небезизвестния бивш заместник министър на екологията Тома Белев, пише Еко Новини.

Затова през март 2022г., по време на мандата на Белев, бе приета забрана от Министерство на околната среда и водите, с която драстично се намаляват площите, където пашуват животни.

Нещо, против което неведнъж са се обявявали всички от животновъдния бранш.

Сега зелените отново искат тази забрана да се продължи. Сандов и Белев обаче са заложили и сериозен капан за тези свои искания:

Тези ограничения са включени в Екологичната оценка на Плана за възстановяване и устойчивост. Ако останат в действие това означава, че за българските животновъди завинаги ще остане в сила  забраната за паша в националните паркове.

Това е казус, с който министрите на земеделието, Кирил Вътев, и на екологията, Юлиан Попов,  имат трудната задача да се справят.

Заложените през миналата година от Сандов и Белев ограничения нямат нищо общо с практиката в алпийските държави. Там се стимулира животновъдите да водят животни, най-вече крави, на паша в паркове, защото по този начин естествено се съхраняват тревните покрития.

Освен това държавните институции и ски курортите подкрепят тази практика, защото по този начин екологично се подравняват трасетата за ски, туристическите пътеки и поляни и т.н.  

Обичайна гледка от Алпите е добитък да пасе под във високите части на планината – под лифтове, около хижи и езера и други

С какви мотиви швейцарското WWF иска забрана?

На 25 август 2022г. от WWF изпращат становище до Министерство на околната среда и водите, с което искат тотална забрана за паша и в трите национални парка. В него дори плашат държавата с наказателни процедури. Документа е подписан от директорката Веселина Кавръкова.

Един от основните мотиви, с които WWF искат абсолютно да се забрани пашуването е толкова абсурден, че е странно, че може да попадне в официален документ:

"ДОКОЛКОТО ЖИВОТНИТЕ, ОБЕКТ НА СУБСИДИРАНАТА ПАША В НАЦИОНАЛНИТЕ ПАРКОВЕ, СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА МЕСО, СУБСИДИРАНАТА ПАШАТА МОЖЕ ДА СЕ РАЗГЛЕЖДА КАТО ПРОИЗВОДСТВЕНА ДЕЙНОСТ. ПРОЗВОДСТВЕНАТА ДЕЙНОСТ В ПАРКОВЕТЕ Е ЗАБРАНЕНА ОТ ЗАКОНА."

Друг, също толкова нелеп мотив е, че пашуващите животни ще са конкуренция на дивите кози за храна и са заплаха за "ВНАСЯНЕ НА НЕПРИСЪЩИ ВИДОВЕ" и "НАМЕСА В БИОЛОГИЧНОТО РАЗНООБРАЗИЕ".

Трети мотив е, че пашуващите животни ще замърсят водите и бреговете на водните площи.

Ако всичките тези доводи са валидни, това означава, че не само в Националните паркове, но и навсякъде в планините ,равнините и долините в страната трябва да си забрани свободната паша на домашни животни.

Тук възниква и най-важният въпрос към частната неправителствена организация WWF:

Защо в Швейцария не е забранена свободната паша след като толкова сериозно вреди на природата?

Как така в никоя европейска държава няма тотална забрана за паша, а това трябва да си случи само в България, и защо зелените се опитват да саботират българското животновъдство?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България