Двама души са ранени при верижна катастрофа на магистрала „Тракия“

Ремонтират надлез на изхода на Бургас

Запазват паветата в Стара Варна

Меси: Турнирът за Аржентина сега започва

Министър Петкова: Пожарът в ТЕЦ „Марица-изток 2“ няма да се отрази на сигурността на енергийната система

Северна Македония е изпълнила критериите за старт на преговорите с ЕС, заяви Ципрас

Данъчните и полицията още не са готови с проверките на къщите за гости

Англичанка почина на борда на самолет на връщане от Слънчев бряг

Стадион „Сан Сиро“ ще бъде сринат

Серийният убиец от Кипър се призна за виновен

Камерун пада, плюе и обвинява в расизъм

Гешев: Гранични полицаи са участвали в престъпната група за трафик на мигранти

Задълбочаване на партньорството между ГЕРБ и румънската НЛП обсъдиха Борисов и Людовик Орбан

Горящият комин на ТЕЦ „Марица Изток 2“ се е срутил

Евакуираха британския парламент заради противопожарна тревога

Зелените и бизнесът с екологията Българските играят на дребно

Играта е „Кой не скача – мрази природата!“

Последните европейски избори прокараха ярка и ясна линия между бедните и напредналите европейски държави. В богатите държави гласуваха емоционално за Зелените, прегърнали знамето на Грета Тунберг, която с детската си чистота на осенена от болестта мини героиня, с малкото си пръстче посочи недвусмислено проблема на планетата – климатичните промени. Всичките! В страните, където икономическите процеси не са достигнали същото ниво на обществена задоволеност, на евроизборите Зелените постигнаха нулеви резултати – ярко олицетворение на поговорката „Всичката Мара втасала…“.

На този фон българските Зелени в лицето на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) играят на дребно, много, много дребно: броене на бръмбари, паяци, гъсеници, гъски… Само наблюдението над червеногушата гъска струва на европейските данъкоплатци 5,2 млн. лв. Но тя е скромна птичка на фона на гордия царски орел: координиращият бенефициент „Електроразпределение Юг“ ЕАД, съвместно с БДЗП овладяват 7,8 млн. лв. От тях програма Life на ЕС отпуска 2,74 млн. лв, Електроразпределение, с нужното уважение към орела, отпуска 5,04 млн. лв. и БДЗП съучаства с 19 460 лева. Ръководителите на проекта не са от БДЗП, а от Електроразпределение Юг, те са и автори на отчета. Всичко това на фона на обстоятелството, че червеногушата гъска е сред най-агресивните унищожители на посеви, поради което Министерство на земеделието ежегодно обезщетява производителите с милиони левове за съсипана реколта. От червеногушата гъска. Царският орел обаче не яде гъски и затова гъските остават грижа на Министерствтоо на земеделието и на собствениците на посеви. На този фон опазването на белоглавия лешояд в трансграничните райони на Родопите е повече от скромно финансирано – едва 4,3 млн. лв.

В същността си играта е една и съща: глобалната е нещо като нов елитарен клуб – който не е убеден в човешката зловредна намеса в климата, автоматично е второкачествен индивид, аутсайдер на модерните, умните и красивите. Локалната е на същия принцип: „Кой не скача – мрази природата!“.

(Със съкращения от „Гласове“)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Не съм съгласен, че българските „зелени“ и техния шеф Иво Прокопиев играят на дребно! Изкарват наистина добри пари!

  2. Ех, да имаше у нас повече деца, а и възрастни със съзнанието на Грета…чудеса щяхме да постигнем, а сега работата на зелените е свързана само с едно безкрайно броене и въртене на милиони

  3. Българските зелени изобщо не са зелени мен ако питате. Ние реално нямаме истински зелени. Абе всъщност не знам изобщо какво истинско имаме, ние сме държава на ментетата. Та и те са едни зелени ментета.

  4. Нашите фалшиви зелени са превърнали екологията в бизнес. Усвояват пари като луди и не правят нищо за природата, ама като никой не ги проверява – така ще е.

  5. Зелената мафия ще излезе, че прави повече пари от класическата мафия, май май.

  6. Родните еколози отдавна са загърбили грижата за природата и се интересуват само от лесно изкараните пари.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.