„Зелени библиотеки“ в седем столични парка

Кампанията продължава до 6 септември.

Девето издание на кампанията за насърчаване на четенето

Срещи с поети, тематични изложби и музика на живо

 Деветото издание на лятната кампания „Зелени библиотеки“  стартира на 5 август в Северния парк в София. Кампанията за насърчаване на четенето от ранна детска възраст и привличане на нови читателски публики ще продължи до 6 септември, като събитията от програмата й ще се състоят през почивните дни на 7 различни локации. Сред тях са парк „Заимов“, парк „Гео Милев“, Борисовата градина, Южен парк, зоопарка в София, парк „Света троица“, природен парк „Витоша“, Западен парк и новата културна точка за инициативата тази година – парк „Овча купел“.

Две нови къщички за книги ще бъдат поставени това лято. Те ще са в Северния и Западния парк. Така местата за споделяне на книги в парковете, зареждани от Столичната библиотека, ще са общо 11.

Нови къщички за книги ще бъдат поставени в Северния и Западния парк.

Тазгодишната арт програма на „Зелени библиотеки“ включва срещи с поети, тематични изложби и музикални изпълнения на живо.

Децата и учениците могат да участват в креативни STEM игри, в забавно програмиране с ботове, да поиграят корейската национална игра Тухо и да направят „фолклорни кукли“ от традиционна корейска хартия. Освен това те ще могат да си изберат книги за дома от т.нар. „библиобус“, който разполага с 1500 тома класически и съвременни заглавия.

Посетителите на кампанията в парковете ще могат да разгледат няколко документални тематични изложби. Сред тях е експозицията „Голямата София“, която проследява присъединяването през 1938 г. на близките до София села – Бояна, Княжево, Горна Баня, Надежда, Слатина и Драгалевци, към Столична голяма община. 

Изложбата „Зоопарк“ представя издания от фонда на Столична библиотека на тема зоология. Показани ще бъдат първият определител на птици в България (1909 г.), както и редки учебници по зоология на различни езици. 

В „Зелени библиотеки“ тази година ще участват поетите Иван Ланджев, Калин Терзийски, Мирела Иванова, Силвия Чолева, Иван Христов, Кристин Димитрова и др. В кампанията ще се включат още носителката на наградата „Букър“ Анджела Родел, Иван Бороджиев, Ели Раданова, Венци Дреников, Георги Арсов, Алек Кирев, Кирил Коев и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура