Зелени коридори за ваксини по празниците (обзор)

Снимка: Булфото
Д-р Кунчев и проф. Гигов обясниха, че коридорите ще работят от 30 април до 10 май.

Всяка РЗИ обявява график за имунизации в понеделник

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че чакаме 5,5 млн. дози до края юни

Избор между ваксини след 10 май

Зелени коридори с всички налични ваксини у нас на Pfizer, Moderna и AstraZeneca ще работят в цялата страна за периода с дълги почивни дни - от 30 април до 10 май. Това обявиха главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и шефът на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов.

В понеделник всяка РЗИ ще обяви в график в кой ден къде ще има възможност за имунизация.

“В зелените коридори ще има всичко, с което разполагаме: Pfizer, по-малки количества Moderna и AstraZeneca, за тези които желаят да си я поставят или им предстои втора доза”, съобщи Кунчев.

Проф. Гигов каза, че след 10 май ще има свободен избор на ваксини през електронната платформа за запазване на час.

Относно ваксината на Janssen (Johson&Johnson), която е на склад у нас, пак в понеделник се очакват становища от ЕС и САЩ. Кунчев каза, че се мисли върху две възможности за употребата ѝ у нас: да се прилага с вече направените предписания за ваксината на AstraZeneca или да се пусне без ограничения.

Междувременно на извънредно заседание на МС премиерът Бойко Борисов заяви, че в резултат на преговорите по доставките на ваксини, България ще получи близо 5,5 милиона дози за периода април-края на юни и с тях трябва да се отворят зелените коридори за всички желаещи.

От щаба

Извънредната обстановка до края на май

 Партиите да излъчат нови членове на НОЩ

Проф. Ангелов показа, че вече няма райони в червено.  Снимка: Цветан Томчев

С един месец ще се удължи действието на извънредната епидемична обстановка и тя ще остане в сила до края на май, обяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг днес.
Ако има следващо правителство, то ще може да ревизира това решение, допълни той.

По думите му България излиза от третата вълна на COVID-19. За да се задържи добрата тенденция обаче трябва да продължи темпът на ваксинирането и спазването на противоепидемичните мерки, включително носенето на маски.

Проф. Ангелов и днес призова политическите партии да излъчат нови представители за Националния оперативен щаб, за да се вземат бързи решения, ако това се налага. Никой от сегашните членове на щаба не е получил покана да продължи да работи в него.

На свой ред главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че България е на 14-о място в Европейския съюз и на 5-о място на Балканите по заболеваемост. Страната е на 2-ро място в ЕС по смъртност и на 3-то на Балканите.

Кунчев призова при предстоящите празници да продължи спазването на противоепидемичните мерки.
Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов уточни, че за РНК ваксините вече има разпределение по седмици: 

140 000 дози от Pfizer следващата седмица, а от май по 274 000 дози седмично. Moderna ще доставят по 
36 000 дози на седмица.

Проф. Венцислав Мутафчийски: Бъдете бдителни, нищо не е свършило

Проф. Мутафчийски припомни, че идването на лятото не е спасение.

Към бдителност, дисциплина и отговорност призова на брифинга на здравните власти шефът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

“Не трябва да се сваля бдителността, въпреки добрите тенденции. Спадът в лечебните заведения не е особено отчетлив, особено тревожно е задържането на тенденциите в интензивните клиники”, посочи той.

По думите му с настъпващите празници бдителността трябва да бъде много повишена. “Нищо не е свършило.

Знаете, че през летния сезон в цялото южно полукълбо пандемията се развиваше с изключително сериозни размери, така че не би трябвало да се успокояваме. Миналото лято бележихме доста сериозни скокове в заболяемостта, въпреки топлото време и въпреки повечето контакти на открито”, посочи той.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България