"Зелен коридор" за австралийци и новозеландци за пътувания между двете страни

Австралия и Нова Зеландия започнаха днес пътувания без карантина между двете страни за първи път от повече от година, предадоха световните агенции. "Зеленият коридор" позволява на австралийците и новозеландците да пътуват свободно между двете страни, без да е необходимо да остават под карантина след пристигането.

През март 2020 г. заради пандемията от COVID-19 Австралия и Нова Зеландия затвориха границите си за всички освен за свои граждани и жители, с някои изключения. От октомври на новозеландците беше разрешено да пътуват до части на Австралия, без да трябва да остават под карантина след пристигането си.

Пътниците, завръщащи се в Нова Зеландия, обаче трябваше да спазват 14-дневна изолация.Стотици души от Австралия започнаха да пристигат днес на новозеландските летища, след като властите отново отвориха границите.

Министър-председателите на двете страни Скот Морисън и Джасинда Ардърн казаха в съвместно изявление, че отварянето на границите ще помогне за икономическото възстановяване на двете страни и за събирането на хиляди хора с техните семейства и приятели.Нова Зеландия разчита на Австралия за 40% от международния си туризъм, който внася в икономиката около 2,7 млрд. новозеландски долара, добави Би Би Си.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят