Испанският премиер загуби вот на доверие в парламента

Нинова: Защо „Фолксваген“ отиват в Турция? Борисов да отговори!

Израел предлага управляеми противотанкови ракети на армията ни

Красимир Ципов: Няма достатъчно време да се преработи софтуера на машините за местния вот

Съдът на ЕС подкрепя колите с десен волан

Затварят за час магистрала „Марица“ между Димитровград и Харманли утре

Бюрхан Абазов: Заразата по свинете е влязла чрез фуражи

Кристиян търсел информация за Бойко Борисов и Сотир Цацаров (обзор) Хакерът съхранявал откритите сведения в папка с име “Търсене за Бивол”

Затварят тръбата в посока София на тунел „Витиня“ утре

Мохамед в „Левски“ за 3 години

Плащаме за паркиране с мобилно приложение

Данаил Кирилов: Няма да номинирам кандидат за главен прокурор

Нови 10 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничния регион между България и Турция

Д-р Емил Илиев, организатор на Джаз фестивала в Банско: Джаз фестът в Банско привлича туристи от цял свят

Вижте какво ще решава Министерски съвет, утре 24 юли 2019 г.

Земетресение, авария, терористичен акт могат да отключат психичен проблем

 При паническо разстройство човек очаква да му се случи нещо ужасно

 Стресът е сред основните причини, които провокират тревожните разстройства, каквито са паниките и фобиите, коментира д-р Захари Зарков от отдел „Психично здраве“ на Националния център за обществено здраве. Според данните от последното проучване „Епибул“ сега младите хора от 18 до 36 години страдат повече от чести психични разстройства, отколкото в по-далечното минало.

Всеки се е сблъсквал с тревогата – смътно, неприятно състояние, когато ни измъчват предчувствия и напрежение. Тревожността е естествен спътник при предстоящи предизвикателства или в необичайна ситуация. Когато обаче тревогата стане постоянна и безпричинна, това се превръща в проблем. Физическите симптоми на тревожността са изпотяване, замайване, сърцебиене, главоболие, колебания в кръвното. Трудното концентриране, необяснимият страх, че ще се случи нещо лошо, раздразнителността, затварянето вкъщи също са знак за тревожност.

Има няколко основни вида тревожни разстройства: паническо, посттравматично, натрапливо, генерализирано тревожно разстройство. Социалната фобия и агорафобията също са в тази група.

Посттравматичното стресово разстройство често се подценява. В това състояние изпадат хората, преживели силен краткотраен или продължителен стрес. В мислите внезапно изплуват сцени от преживения ужас, човек се чувства вцепенен и апатичен, отчуждава се от всички, нищо не го радва. При тази диагноза проблемите могат да дойдат седмици, дори месеци след преживяната травма вследствие на природен катаклизъм като земетресение, пожар, наводнение или след пътна катастрофа, авария, нападение, обир, военни действия или терористичен акт. При паническото разстройство има повтарящи се пристъпи на силна тревожност, които започват внезапно. Най-често на човек му се струва, че може да загуби контрол над тялото или разсъдъка си и с него да се случи нещо ужасно. Агорафобията е свързана със страхове от излизане от вкъщи и озоваване в огромни пространства, например мол. Понякога страдащите от агорафобия не са в състояние по никакъв повод да напуснат дома си. Социалната фобия е свързана със страх от критична оценка. Тези хора имат ниско мнение за себе си, изчервяват се, ръцете им треперят, получават позиви за гадене и уриниране. Спират да се хранят на публични места, контактът им с противоположния пол е затруднен. Задълбочаването на състоянието може да доведе до почти пълна социална изолация.

Всеки пети човек е преживял някакво често психично разстройство, коментира д-р Зарков. Тревожността се лекува, най-често с медикаменти и психотерапия, а когато това се направи достатъчно навреме, подобрението настъпва още след 2-3 седмици. Въпреки това само 20 процента от страдащите търсят помощ от специалист. Тревожността не бива да се подценява, съветва психиатърът. Когато усетим подобни симптоми, трябва да знаем, че е възможно те да са свързани с нашата душевност. Не бива да си мислим, че човекът е само тяло, трябва да се интересуваме повече и за психичното здраве.

 

Проект „Подобрени услуги за психично здраве“ на НЦОЗА по програма БГ07 „Инициативи за обществено здраве” с подкрепата на Норвежки финансов механизъм (НФМ) 2009-2014 г. и Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство  (ФМ НА ЕИП) 2009/2014 към Договор № РД-13-242 за БФП № BG 07-PDPC 03/25.11.2014 г. и Допълнително споразумение № РД-13-29/03.02.2016 г.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.