България ще бъде домакин на съвместен бизнес форум с организацията за външна търговия на Япония

КЗП съди девет фирми за бързи кредити

Социалните ще търсят други роднини или приемно семейство на близнаците от Пловдив

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища: Не очаквам цените да се повишат спекулативно около Великден

Сергей Игнатов избран за ректор на частен университет във Вилнюс

ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, който стреля по полицаи в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Земетресение, авария, терористичен акт могат да отключат психичен проблем

 При паническо разстройство човек очаква да му се случи нещо ужасно

 Стресът е сред основните причини, които провокират тревожните разстройства, каквито са паниките и фобиите, коментира д-р Захари Зарков от отдел „Психично здраве“ на Националния център за обществено здраве. Според данните от последното проучване „Епибул“ сега младите хора от 18 до 36 години страдат повече от чести психични разстройства, отколкото в по-далечното минало.

Всеки се е сблъсквал с тревогата – смътно, неприятно състояние, когато ни измъчват предчувствия и напрежение. Тревожността е естествен спътник при предстоящи предизвикателства или в необичайна ситуация. Когато обаче тревогата стане постоянна и безпричинна, това се превръща в проблем. Физическите симптоми на тревожността са изпотяване, замайване, сърцебиене, главоболие, колебания в кръвното. Трудното концентриране, необяснимият страх, че ще се случи нещо лошо, раздразнителността, затварянето вкъщи също са знак за тревожност.

Има няколко основни вида тревожни разстройства: паническо, посттравматично, натрапливо, генерализирано тревожно разстройство. Социалната фобия и агорафобията също са в тази група.

Посттравматичното стресово разстройство често се подценява. В това състояние изпадат хората, преживели силен краткотраен или продължителен стрес. В мислите внезапно изплуват сцени от преживения ужас, човек се чувства вцепенен и апатичен, отчуждава се от всички, нищо не го радва. При тази диагноза проблемите могат да дойдат седмици, дори месеци след преживяната травма вследствие на природен катаклизъм като земетресение, пожар, наводнение или след пътна катастрофа, авария, нападение, обир, военни действия или терористичен акт. При паническото разстройство има повтарящи се пристъпи на силна тревожност, които започват внезапно. Най-често на човек му се струва, че може да загуби контрол над тялото или разсъдъка си и с него да се случи нещо ужасно. Агорафобията е свързана със страхове от излизане от вкъщи и озоваване в огромни пространства, например мол. Понякога страдащите от агорафобия не са в състояние по никакъв повод да напуснат дома си. Социалната фобия е свързана със страх от критична оценка. Тези хора имат ниско мнение за себе си, изчервяват се, ръцете им треперят, получават позиви за гадене и уриниране. Спират да се хранят на публични места, контактът им с противоположния пол е затруднен. Задълбочаването на състоянието може да доведе до почти пълна социална изолация.

Всеки пети човек е преживял някакво често психично разстройство, коментира д-р Зарков. Тревожността се лекува, най-често с медикаменти и психотерапия, а когато това се направи достатъчно навреме, подобрението настъпва още след 2-3 седмици. Въпреки това само 20 процента от страдащите търсят помощ от специалист. Тревожността не бива да се подценява, съветва психиатърът. Когато усетим подобни симптоми, трябва да знаем, че е възможно те да са свързани с нашата душевност. Не бива да си мислим, че човекът е само тяло, трябва да се интересуваме повече и за психичното здраве.

 

Проект „Подобрени услуги за психично здраве“ на НЦОЗА по програма БГ07 „Инициативи за обществено здраве” с подкрепата на Норвежки финансов механизъм (НФМ) 2009-2014 г. и Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство  (ФМ НА ЕИП) 2009/2014 към Договор № РД-13-242 за БФП № BG 07-PDPC 03/25.11.2014 г. и Допълнително споразумение № РД-13-29/03.02.2016 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете