Златно съкровище откриха археолози в Марцианопол

Преди 90 г. в същия район били намерени 350 килограма сребърни римски монети

Златно монетно съкровище откриха археолози при проучването на древния град Марцианополис в землището на девненския квартал "Река Девня".

Засега са извадени 12 златни монети на император Теодосий II (408-450 г.) и една на съпругата му Елич Евдокия. Те са били укрити при унищожаването на Марцианопол от хуните, съобщи ръководителят на експедицията д-р Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна.

Находката е намерена в непроучвано досега място край местната болница. В същия район преди 90 г. случайно е било открито едно от най-големите съкровища в историята на света, състоящо се от 100 000 сребърни римски монети с тегло 350 кг, сечени по времето на Марк Антоний.

Предполага се, че местните са укрили градската хазна, преди градът да бъде опожарен от готите и карпите. Новото откритие изисква средства над осигурените от държавата 19 000 лв., тъй като се налагат извънредни проучвания, категоричен бе д-р Кузов. За да тушира набези на иманяри, община Девня спешно се зае да постави камери за видеонаблюдение и прожектори в района, където бе открито съкровището

Коментари

Задължително поле