Съвременните въглищни централи гарантират прехода към нискоемисионна енергетика Дългосрочните договори са една от формите на механизмите за капацитет

Ердоган: САЩ грешат, като настояват Турция да се откаже от С-400

Н.Пр. посланикът на Куба пя и танцува с Йорданка Христова за 500-годишнината на Хавана (СНИМКИ)

Израелската армия нанесе нови удари срещу Ивицата Газа

Вижте какво ще е времето днес

Катастрофа ограничава движението на пътя Видин – Монтана

От днес глобяват за неподходящи за зимата гуми

“Лудогорец“ и „Левски“ в спор за бразилец

На 15 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за петък, 15.11.2019

Премиерът Борисов: Няма гръцка компания, която да работи в България и да се е оплакала от нещо (ВИДЕО)

Изчезналото в село Николаево момченце най-вероятно е било отвлечено

Великобритания бави новата Еврокомисия Брюксел в юридически пат

89,65 лв. тол такса от София до Бургас По-екологичните камиони ще плащат по-малко

ЕК започва наказателна процедура срещу Великобритания за отказа да изпрати еврокомисар

Змията в руския спецназ хапе с бронебойни патрони Картечият пистолет СР2М бълва почти 1000 изстр./мин

Пробива бронежилеки, носени от терористи

Знаете ли какво е “гюрза”? Това е руското наименование на една от най-страховитите, грозни и отровни змии в света. Може да нанесе бързи и светкавични ухапвания, при които отделя голямо количество отрова. Но “гюрза” е и името на свръхмощен пистолет, който пък нанася бронебойни ухапвания и с който е въоръжен руският спецназ.

Пистолетът СР-1 “Вектор” (също и “Гюрза”), конструиран от Пьотр Сердюков, е един от най-мощните в света 9-мм пистолети. Създаден е някога за подразделенията на спецназа, но може скоро да постъпи в армията и да замени намиращия се на въоръжение от 1951 г. “Макаров”. Потребността от такова оръжие възникна през 1990-те години, когато в армиите по света започнаха да навлизат бронираните жилетки.

В Русия е организиран конкурс, победител в който станал пистолетът на Яригин, а оръжието на Сердюков е харесано и взето на въоръжение от спецслужбите още преди 10 г.

Причина за интереса на руските Федерална служба за сигурност и Федерална служба за охрана станали неговите извънредно мощни боеприпаси – леко удълженият патрон 9Х21 (9х18 при “Макаров”) имат повишени бойни характеристики за сметка на тежкия куршум в който има стоманен сърдечник. Той пробива стоманен лист с дебелина 6 мм или 30 слоя кевлар, армейска каска и дори бронежилетки, носени от терористите.

Пистолетът се отличава с висока качество на отделните детайли. Той е ефективно средство за поразяване на живи цели в бронирани жилетки с I, II и III клас на защита (тип Ж-81, Ж-86-2), съответстващи на стандарта NILECJ-STD-0101.01 и MIL-С-44050, а така също на различни технически средства (автотранспорт, кабини и антени на радиолокационни системи, корпуси на ракети и др.п.) на дистанция до 100 м чрез употребата на специални боеприпаси.Пистолетът има голяма ефективна далекобойност-100 метра, като на това разстояние поразява армейска каска, от 70 метра -бронирана жилетка от 2 титанови пластини с дебелина 1,4 мм всяка и 30 слоя кевлар, а от 50 метра -стоманен лист с дебелина 4 мм. Подобни възможности са недостижими за повечето съвременни пистолети.

При цялата си мощ пистолетът на Сердюков има приемливи габарити, маса и сила на откат. Началната скорост на куршума е 410 м/сек (315 м/сек при “Макаров”), маса – 880 грама (730 гр при “Макаров”), прицелна далечина – 100 м.

Пълнителят побира 18 патрона. Към достойнствата му трябва да се добавят два предпазителя против случаен изстрел.

Пистолетът има вариант за прикрепване на планка “пикатини”, към която се поставят допълнителни приспособления: колиматорен прицел, лазерен целеуказател и бойно фенерче. Към цевта може да се закрепи заглушител.

Друго страшно оръжие в ръцете на руските спецчасти е картечният пистолет СР2М. Той е предназначен за поразяване на жива сила на близки разстояние, като от огъня му няма спасение, ако противникът дори е в бронежилетка с втори клас на защита т.н тип CRISAT. Пистолетът поразява и небронирани технически средства на разстояние до 200 м. На него може да се монтират колиматорен или лазерен прицел, фенер, както и заглушител. Прикладът може да е сгъваем, което позволява да се намалят габаритите му , когато е необходимо да се транспортира. Картечният пистолет използва 9мм патрони с бронебойни, обикновени и бронебойно-трасиращи куршуми. Тежи едва 1,6 кг., като има впечатляваща скорострелност- почти 1000 изстрела в минута.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. Същият ефект постигат и сто грама баяришник с две агурци. И е много по-евтино. Трябва само да спечелиш доверието на противника, да му кажеш Давай выпить на вечную дружбу, наливаш му и – готово.

 2. Гюрза мурза все тая.Американците ги опукаха за нула време.Друг е въпроса тези хора от Русия нещо полезно за човека изобретилили са или само оръжия са им в главите.

  1. Само оръжия са им в главите. Те не уважават живота. Животът ги интересува дотолкова, доколкото могат да продават смърт.

   1. Ужасно си права, ако пишеш за САЩ. Демокрацоята, която сеят по света е УЖАС !

  2. Прави сте – руснаците са много лоши , не са като американците да сеят демокрация по цялата вселена . А те , американците вършат това не с оръжия , а най-вече с мисионерски проповеди при домакините си и то не за нефт , други полезни изкопаеми , ами просто от любов към съответните населения . Например така посадиха демокрации в Ирак , Афганистан , Либия , Украйна , бивша Югославия , за сега посевът на демокрацията в Сирия нещо не върви – пак заради лошите руснаци … Е , вярно е , че например в Ирак след американската „демокрация“ цивилните жертви са около 2 милиона , или например в Украйна на власт са фашисти и тя затъва в непосилни дългове , бивша Югославия я разпаднаха на отделни държавички , вече има две или повече Либии и така нататък …

  3. А специално нас , балканците , братята американци ни обзаведоха с най-екзотичната и миролюбива държава – Косово . Истина е , че тия са чисти шиптъри , и са мюсулмани , и са миролюбиви като едни ангелчета , и още нещо много важно – те са изключително благодарни хора – ще са благодарни на САЩ поне 5 века , а не като част от нас – както сте благодарни на Русия някакви си стотина години за Освобождението от турско робство …

 3. Поне един гладен руснак нахранихте ли с вашите гюрзи? Изпробвате ги върху сирийските деца след това парите от продажбите се трупат в швейцарски банки на името на руски генерали от КГБ. Дето пазеха СССР от капитализма.

  1. Оръжията не убиват хора,хората убиват хора!……тассссс

 4. Вероятно янките като стрелят, ръсят щастие, и проповядват джендърство …

 5. Заслужихте си заплатите при сорката. Сега отидавайте за чековете.

 6. Мръсни руски тролове! И руснаците ви презират!

  1. Каквито и да сме , многократно по-добри сме от пачаври като тебе .

 7. Gurza e mnogo dobar pistolet. Ne e nov. Strelial sam s nego oshte 1997 god.
  Novinata e stara

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.