Зоран Заев: Ако ВМРО-ДПМНЕ не уважи волята на народа, отиваме към предсрочни избори

В кратко обръщение след приключването на изборния ден премиерът Заев обяви, че ще изчака окончателните резултати в 23 ч.

“Поздравявам всички граждани, днес имаме успех за демокрацията. Вярвам, че мнозинството гласували са подкрепили въпроса на референдума. Призовавам ВМРО-ДПМНЕ да направи същото", заяви Заев.

Македонският премиер подчерта, че гласуването е преминало спокойно и по демократичен път, и че ако мнозинството са дали своя глас „за“ промяна на името, тяхната воля ще бъде отразена в парламента. В противен случай Заев обеща организирането на предсрочни парламентарни избори, предава скопската електронна медия Press 24.

„Волята на онези, които гласуваха на този консултативен референдум, трябва да бъде претворена в политическа активност в законодателния орган. Ако наистина, както очакваме всички, имаме видимо голямо мнозинство „за" от тези, които са гласували, тогава бъдещето е ясно. Гласът на депутатите в парламента, трябва да бъде решителен и отговорен, за да ускорим процесите за членство в НАТО и ЕС, и за по-добър живот на нашите деца и на всички граждани на Македония. Очакваме депутатите на ВМРО-ДПМНЕ да уважават демократичното решение на мнозинството граждани, които са гласували, а в противен случай ще трябва да използваме друг инструмент, а това означава предсрочни парламентарни избори“, заяви Заев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа