Зоран Заев е подписал оставката си

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви тази сутрин, че е подписал оставката си, след което се очаква председателят на парламента да свика пленарно заседание, на което ще бъде обявена оставката. "Вярвам, че това ще стане много бързо, за да може процедурата да бъде започната през деня и работата по избора на преходното правителство да приключи", каза Заев, цитиран от БГНЕС.

Той очаква целият процес да протече гладко, припомняйки, че практиката за съставяне на преходно правителство е установена още през 2016 г. по искане на СДСМ, която политическа сила тогава беше опозиция. След като разгледа оставката, председателят на парламента докладва на президента Стево Пендаровски, който трябва да даде мандата на министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски, който беше едно от предложенията най-висшите партийни органи на СДСМ за премиер в служебното правителство.

След това Спасовски ще трябва да предложи ново правителство и парламентът ще гласува за него. То ще управлява временно страната в периода до изборите през април, когато ще бъде избран нов кабинет.

Коментари

Задължително поле