Зоран Заев - Лидер за трети път

За първи път в Република Северна Македония се проведе пряк вътрешнопартиен избор за лидер на управляващия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ). “Решенията, които и Република България, и Република Северна Македония, трябва да вземем в духа на Договора за добросъседство и приятелство, не трябва да бъдат отлагани - както в името на нашата обща история, така и в името на нашето общо европейско бъдеще”. Това е основният извод, около който са се обединили министър-председателите на двете държави Бойко Борисов и Зоран Заев. Борисов съобщи в профила си във фейсбук, че е разговарял по телефона с колегата си Зоран Заев. “Поздравих го за преизбирането му за председател на неговата партия, а той ми пожела успех в предстоящите парламентарни избори в България”.

Бойко Борисов и Зоран Заев са лидери на партии, които членуват в различни европейски семейства. Ако се вярва на принципа на това членство, би било логично Заев да получи поздравления от неговата партньорка в Партията на европейските социалисти Корнелия Нинова. Още повече, че и тя през миналата година пристъпи към пряк вътрешнопартиен избор, който спечели с мнозинство пред другия кандидат Кирил Добрев. Тази подкрепа на партийните членове даде основание на Нинова, поне тя така твърди, да предприеме реформи вътре в БСП, но и да се раздели с хората, които не приемат нейния политически курс. Но пък спечели неформалното определение за БСП като “лидерска партия”, което при съседите и братовчедите в Република Северна Македония наричат “султан партия”.

Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ), който произлезе от Съюза на комунистите на Македония, не прави изключение от това определение. Едноличното ръководство на партията бе особено характерно по времето, когато неин председател бе Бранко Цървенковски. Той и досега попридърпва конците в нея, въпреки че декларативно отиде в политическа изолация и дори в един момент замрази членството си в СДСМ. Това стана след интервюто на неговия наследник начело на партията Зоран Заев за една българска агенция. Макар че самият Заев като подпредседател на партията “топлеше” пет години креслото на Цървенковски, когато той беше президент на страната.

Казвам това, не за да поставям под съмнение убедителния успех на сегашния председател на СДСМ Зоран Заев в първия вътрешнопартиен избор на лидер в цялата политическа и партийна система в Република Северна Македония. Въпреки строгите ограничения от пандемията и лошото време, в подкрепа на Заев гласуваха 59 240 партийни членове. Против са били само 865 човека, докато невалидните бюлетини са 277. Право на глас имаха общо 68 999 членове на СДСМ. Така Зоран Заев застава начело на партията за трети път. Но пък трябва да се има предвид, че кандидатурата на Заев бе единствена в надпреварата. Много от хората от неговото апаратно обкръжение или популярни министри от СДСМ в коалиционния кабинет, спрягани в медиите като възможни претенденти, бързо-бързо се оттеглиха. Така първият опит за пряк вътрешнопартиен избор на председател на СДСМ се сведе до легитимирането на Заев за негов пореден мандат начело на партията.

Ако се вярва на изявленията му след резултата от избора, масовата подкрепа на партийните членове може да му вдъхне нова енергия за реформите, които дълго обещава, но все не започва. Щяла да започне “пролетна офанзива в политическото действие на СДСМ и на държавата”. Щяло да има и сериозна кадрова реформа в партията. Не е изключено това най-после да стане, след като вече няколко пъти, и то като по правило в началото на пролетта, Заев обещаваше сериозна “метла”, която да “заиграе” в СДСМ. През май му предстои партиен конгрес, на който трябва да бъде избран Централен съвет, както и Изпълнителен съвет, който оперативно да ръководи дейността на организацията. Да предложи техния персонален състав, както и подпредседателите на партията според статута е задължение тъкмо на лидера. Заев вече има опит в борбата срещу различните лобита в СДСМ и, колкото и да ви се струва чудно, излиза победител в нея. Когато за първи път през юни 2013 г. оглави партията, срещу него се изправи влиятелната скопска организация, която бе и ми се струва, че още е под контрола на “папа” Бранко Цървенковски. Заев тогава не обърна внимание на подмятанията, че идвал от село, че щял да провинциализира СДСМ и други такива. Но вече толкова години начело на организацията, а и два мандата премиер, дават основание да се надяваме, че е извлякъл опит от кадровите борби, но и от личните си кадрови грешки.

 

Още дълго ще ни владее

За всички онези, на които Заев не е любимият образ в македонската политика, неделното послание, изпратено от неговото партийно членство, е достатъчно недвусмислено - не се отпускайте, не се радвайте, този човек още дълго ще ни владее!

Сашо Ордановски, публицист от Скопие

 

Северен Заевистан като Северна Корея

Обидно и срамно е да се провеждат вътрешнопартийни избори в деня, когато в Македония има 25 смъртни случая от коронавирус. Срамота е да се провъзгласява голяма партийна победа на СДСМ и лично на Зоран Заев, докато стотици хора умират в борбата за въздух и се задушават. Северен Заевистан проведе избори като в Северна Корея.

Владко Гьорчев, член на ИК на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ 

 

Избори само с един кандидат

Никой в СДСМ не посмя да се противопостави на единствения кандидат на изборите Зоран Заев. Както в най-добрите времена на комунизма и тоталитаризма, партията, която нарича себе си демократична, проведе избори само с един кандидат. Така, както СДСМ гледа на демокрацията в своята партия, така гледа и на държавата.

Позиция на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ

 

Той е чаканата промяна

Зоран Заев е промяната в обществото, която поколения граждани чакаха, за да се изпълнят сънищата на техните деца. СДСМ продължава сигурно напред начело с човека, който направи големи промени и взе важни решения за бъдещето на страната. Той обединява партията, но и гражданите на цялата държава и затова е истинският избор за лидер на СДСМ.

Венко Филипче, министър на здравеопазването

Обеща да бори корупцията

Като основни приоритети на своята роля като първи човек на СДСМ Заев посочи борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност. Но това не е толкова партийна задача, колкото държавническа. Прекият му избор с такова мнозинство бе подпомогнат от факта, че в негово лице партийните кадри гледаха не толкова председател на СДСМ, колкото премиер на страната. Затова и телефонният разговор и поздравленията към него от българския му колега Борисов за партийния му успех могат да бъдат приети като нормални за отношенията между две съседни държави. Които имат да решават проблемите помежду си, “както в името на нашата обща история, така и в името на нашето общо европейско бъдеще”. Пък нека лидерите им да са от две различни европейски политически семейства.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети