Зоран Заев: Не се съмнявайте, че приятелството ни е искрено!

Бойко Борисов прие Зоран Заев в София. Двамата разговаряха за напредъка по договора за добросъседство, който ще бъде подписа между двете държави.

Македонският премиер отговори със статус във фейсбук на Борисов и всички критици

"Виждам, че в приятелска България е открит обществен дебат и дори се повдига въпросът дали двете нации изграждаме искрено приятелство и сътрудничество. Искам да кажа на всички граждани, критици в Македония и България, да не се съмняват, че приятелството и сътрудничеството са искрени", написа във фейсбук македонският премиер Зоран Заев.

"Повече от една година честваме заедно исторически събития. Аз съм първият министър-председател на Македония, който се поклони в България (Благоевград) пред паметника на Гоце Делчев по време на съвместното честване на празника. Моят приятел, господин Борисов е първият български премиер, който се поклони пред гроба на Гоце Делчев в Македония (Скопие) при съвместното отбелязване на празника. Заедно двамата президенти на правителството се поклониха пред паметника на цар Самуил в София. Заедно в Рим, във Ватикана тази година отпразнувахме Светите братя Кирил и Методий. Премиерът Борисов дойде в Скопие, за да се поклони на паметника на еврейския холокост", пише още той.

"Скъпи приятели и братя от България, вярваме, че искрено изграждаме приятелство, загубено от десетилетия. Това беше загуба за двете страни. Открихме отново нашия приятел и брат. Нека не се връщаме назад. Някога може би не сме достатъчно внимателни, ние политиците, някога правим и грешки, но ви уверявам, че това е само небрежност, защото искрено искаме сътрудничество и приятелство и за това подписахме договор за добросъседство и приятелство. Нима можем да забравим как премиерът Борисов и министърът Захариева се бориха за Македония в Съвета на министрите на ЕС и Съвета на Европа, за Македония да получи дата за започване на преговори с ЕС?

Можем ли да сме слепи и глухи, когато видим и чуем всичко, което България е направила, и успя да помогне на Македония да получи поканата за членство в НАТО? Не видя ли цяла Европа как България помага на Македония и Западните Балкани да се доближат до Европейския съюз?

Никога няма да забравим, приятелството, за което се доказа, че работи. Ние сме благодарни. Затова заедно ще почитаме и празнуваме миналото си и на основите на това минало ще продължим да изграждаме нашето общо бъдеще. Заедно ще бъдем едно семейство в съюз с съюзниците на Европейския съюз и НАТО", завършва премиерът Заев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика