Зоран Заев пред ООН: Договорите с България и Гърция отвориха пътя ни за интеграция в НАТО и ЕС

Най-накрая завършихме нашата лична карта в ООН. Освен името Република Северна Македония, в нея за език пише: македонски език, а за гражданство: македонец/гражданин на Република Северна Македония. Сега имаме изключително добри отношения с Гърция и по този начин допринесохме за укрепването на регионалната стабилност и насърчаването на развитието на Западните Балкани, заяви премиерът Зоран Заев в обръщението си на пленарната сесия на 74-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк. Договорът от Преспа, каза Заев, заедно Договора за приятелство с България, ускориха интеграцията ни в НАТО и отстраниха най-големите пречки за интеграцията ни в ЕС, предаде БГНЕС.

„Искам да подчертая тук, че сме благодарни на ООН за цялата подкрепа, която се вижда най-вече в 20-годишната всеотдайна и неуморна работа на Матю Нимиц, специалният представител на генералния секретар на ООН, който работи с нас за намирането на решение. Вярваме, че Договора от Преспа е реален пример за силата на дипломацията и диалога и че е полезен пример за много други открити въпроси“, подчерта Заев.

„Светът е на кръстопът и затова се нуждаем от по-силна Организация на ООН, която ще застане зад всички и ще даде резултати за всички. В свят, обременен от несигурност, е необходим международен ред, основан на правила и ефективен мултилатерализъм“, каза Заев по време на събранието на ООН в Ню Йорк.

„Като страна, активен партньор на международните коалиции срещу тероризма, правителството ще продължи да допринася и за многостранните усилия за борба с тероризма, както и за преодоляване на друго съвременно предизвикателство – масовата миграция“, каза още премиерът.

Той подчерта още, че е необходим съгласуван, многостранен подход, по отношение на фалшивите новини и дезинформацията, както и по отношение на целенасочените кампании, които заплашват и подкопават глобалното демократично управление, като същевременно тестват устойчивостта на демократичните общества по света.

В края на своето приветствие премиерът Заев подчерта, че насърчаването и защитата на правата на човека, демокрацията и върховенството на закона остават основни стълбове на ценностите и действията на Организацията на обединените нации и че широко разпространената безнаказаност и липса на отчетност подсещат, че все още има много работа в тази област на национално, регионално и глобално ниво.

„Република Северна Македония продължава силно да подкрепя мултилатерализма. Ще продължим да работим с всички заинтересовани страни в днешния фрагментиран свят. Това е наш общ свят. Ангажиментите, които поемаме на Общото събрание на ООН, се изпълняват по целия свят. Действието в собствените ни страни обаче е това, което гарантира защитата на правата на човека и благополучието на всеки индивид“, заключи Заев в речта си на Общото събрание а ООН.

Коментари

Задължително поле