Зората на чалгата вдъхнови театъра

Снощи в „Зад канала” беше първата премиера на „Поп – фолк хроники Бели птици и куршуми”

Постановката се играе премиерно днес и утре

За зората на поп фолка и тъмните години на мутрите са написани десетки книги, снимани са предавания и филми. За първи път обаче историите от началото на 90-те за големите бакшиши и подземния свят бяха пресъздадени на театралната сцена. Снощи малък градски театър „Зад канала” представи премиерно новия си спектакъл „Поп – фолк хроники: Бели птици и куршуми”.

Режисьор е Неда Соколовска – създател на хитовия спектакъл „Закачане”, а сценографията и костюмите са в ръцете на Петя Стойкова.

„Бели птици и куршуми” е театрална хроника, скандално откровен разказ за „златните” години на попфолка, затворени между падането на тоталитарния режим и падането на първите глави на организираната престъпност - меценатите на този музикален феномен, който по-късно прераства в най-успешната индустрия на българския шоубизнес.

Актьорите предават дословно спомените на емблематични за периода изпълнители, на анонимни свидетели и преки участници в най-скандалните му епизоди. Техните разкази описват един свят на апокалиптична празничност, показност и насилие, свят на пайети и гилзи, триумф и безнадеждност, в който само музиката е убежище на загубения морал. На сцената излизат Жени Александрова – Лечева,Таня Пашанкова, Весела Бабинова, Христина Караиванова, Емил Котев, Владимир Зомбори, Мак Маринов и Симеон Бочев.

Сред интервюираните има хора от ъндърграунда, но и много известни и днес изпълнители от лекия жанр. Весела Бабинова сподели, че сред историите, които са чули, има такива за куфари с пари, но и за момичета, готови да се продадат, само и само да пробият като певици.

Днес и утре са другите две премиерни дати за постановката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура