Зрелостниците все по-неграмотни

Не знаят къде се пише запетая и как да направят резюме

Въпреки това отличниците на ДЗИ се увеличават

Най-ниски резултати на матурите след 12-и клас са постигнати по български език и литература, като бележат историческо дъно от 2008 г. досега. Слаби са и оценките по география и икономика, биология и здравно образование, обобщи негативните тенденции в тазгодишните резултати от майската сесия на Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Учениците са затруднени в пунктуацията, в правописа, както и резюмирането и създаването на текст, обясниха от МОН. Не са се справили и с разпознаването на чужда дума в текст като хронометър например, уточни експертът по БЕЛ Александър Трингов. При сбитото предаване на чужд текст близо 22% получават 0 точки. Тази година за пръв път, откакто се провеждат матурите, задачите за пунктуация показват най-нисък процент на постижимост. Така средната оценка по БЕЛ е “Добър (4,06), докато през 2018-а е била 4,25, а през 2017-а - 4,13.

Според зам.-министър Михайлова е изненадващо, че има зрелостници, които просто преписват текста, даден в последната аргументативна задача, вместо да създадат свой. Намалява броят и на тези, които се справят с резюме, изтъкна тя.

“По-голям е процентът на слабите оценки по БЕЛ и този на средните. Има по-малък процент отлични и много добри оценки”, уточни директорът на дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование” Евгения Константинова.

По-висока, обаче, е средната оценка от различните предмети на втората задължителна матура - “Много добър (4,67)”. Най-голям брой зрелостници са се явили на английски език - 14 412, следва биология с 9977, и география и икономика с 5296. Традиционно най-висок брой точки има по предметите, по които зрелостниците са най-малко - немски, френски, испански език, химия и опазване на околната среда.

И все пак, повече са зрелостниците с максималните 100 точки от матурите, а тези с по две слаби оценки падат почти наполовина. С всяка следваща изминала година стремежът на МОН е да се насочва работата все повече върху оценяването на умения, а не върху възпроизвеждане на знания, заключиха експертите от МОН.

 

Феноменални по биология

Училище в Чепинци изпревари Американския

Сред училищата с най-добър резултат по втората матура е СУ “Христо Ботев” в смолянското село Чепинци, което влиза в класацията тъй като отговаря на критерия да има повече от 20 зрелостници - 26 са явилите се на ДЗИ.

Така школото заема трета позиция със среден успех от 5,66, като изпреварва Немската гимназия в София и Американския колеж. Пред него са само софийската математическа гимназия (СМГ) с успех 5,76 и Първа частна математическа гимназия с 5,67. Оказва се, че постиженията на зрелостниците в малкото училище са по биология, а според МОН тенденцията за все по-високи резултати по тази дисциплина са още от 2008 г. От ведомството посочиха, че основен “виновник” за тях е учителят с 30-годишен в това училище - Даниела Куцева. Тя е направила 2 пробни матури на учениците през годината, което е едно от обясненията за добрите резултати, наред с мотивацията на преподавателя, уточни зам.-министър Таня Михайлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование