Иванчева към посредника Дюлгеров: В теб ли са (СТЕНОГРАМИ ОТ СРС)

Иска да комуникират през криптираното приложение "Телеграм"

Заловената с белязани пари Десислава Иванчева се е страхувала, че може да стане обект на запис, докато изнудва строителния предприемач Александър Ваклин, поради което на срещата между тях, проведена на 13 април в община "Младост", предварителната уговорка е била да не се говори за пари, нито такива да бъдат предавани. Това се разбира от думите на посредника Петко Дюлгеров при негова среща с Ваклин още на 23 март. Същите указания се коментират и на самия 13 април, когато по искане на Дюлгеров, Ваклин се вижда с него преди да отиде на срещата с Иванчева и заместничката й Биляна Петрова в кабинета на кмета на "Младост", съобщи "Правен свят", публикувайки още от записаните със СРС разговори.

За целия период от над два месеца, в който са били обект на подслушване и проследяване, Иванчева, Петрова и Дюлгеров на няколко пъти коментират какви мерки трябва да вземат, за да не бъдат заловени. От документираните им разговори се разбира, че дори при част от срещите, които кметицата на "Младост" и нейната заместничка са водили с различни инвеститори, двете са били без телефони. Макар да са били изключително мнителни, в определени моменти триото е коментирало и конкретните суми, които Ваклин трябва да плати, за да получи нужните му разрешителни.

На 2 април след 21.40 часа, Иванчева се обажда по мобилния телефон на Дюлгеров и го съветва да си инсталира приложение, което да ползват за "по-сигурна" комуникация.

oo_76646

oo_76631

Това, което Ваклин поема като ангажимент е да изтегли входираната в Столична община жалба и искане за издаване на разрешително за строеж, с което той се е опитал да "прескочи" общинската администрация на район "Младост". Нещо, което, както се разбра и от самата среща на Ваклин с Иванчева, никак не й е допаднало.

От последващите думи на Дюлгеров се разбират и конкретните страхове на Иванчева, както и защо на срещата й с Ваклин на 13 април, на която присъства и заместник-кметицата Биляна Петрова, не се говори за пари, а само за "дарения".

oo_76633

Макар да са били изключително подозрителни и заради това многократно да се е стигало до отлагане на предаването на първата част от искания от Ваклин подкуп, оказва се, че денонощие преди срещата си с Иванчева и Петрова, изнудваният строителен предприемач изпраща чрез SMS-и до посредника Дюлгеров данните за обектите, за които кметът на "Младост" е трябвало да издаде разрешителни, но е отказвала да го стори. На 12 април вечерта Ваклин праща на Дюлгеров няколко SMS-а, след което се уточняват да се видят на другия ден. Осъществената SMS кореспонденция също е обект на СРС-та, които вече са приложени като доказателствен материал по делото срещу подсъдимите за корупция.

oo_76639

В ранния следобед на 13 април Дюлгеров препраща SMS-те от Ваклин на Биляна Петрова, като й се обажда, за да уточнят срещата на Иванчева с изнудвания строител.

oo_76641

oo_76642

oo_76643

Междувременно Ваклин се обажда на Дюлгеров, за да се уточнят за срещата в общината. По инициатива на Дюлгеров двамата си правят предварителна среща за инструктаж.

oo_76644

Двамата се виждат в голям търговски център в близост до ж.к. "Младост" 4. На срещата Дюлгеров подчертава на Ваклин, който носи сумата от 70 000 евро, че не трябва да дава парите на кметицата, а на него, но на място извън общината.

oo_76647

oo_76648

oo_76650

Посредникът Дюлгеров приписва на себе си разработването на прилаганата от Иванчева схема за дарения, прикриващи искането и получаването на подкупи. Кметицата на "Младост" дори имала навика да си записва в тефтерче - кой и колко трябва да й плати, за да издаде нужните документи, заявява Петко Дюлгеров на Ваклин.

oo_76649

oo_76651

Записите от срещата между Дюлгеров и Ваклин на 13 април са възможни благодарение на специалните устройства, които службите са поставили на бизнесмена. Това е така и защото двамата са оставили телефоните си на разстояние. Докато двамата пътуват с такси към "Младост", посредникът още веднъж обяснява защо парите не трябва да се дават в кабинета на кметицата. Дюлгеров и Ваклин се договарят да се видят по-късно в кафене, намиращо се на няколкостотин метра от общината.

oo_76652

oo_76653

Александър Ваклин пристига в Община "Младост" малко след 16.00 часа, но реално срещата му с Иванчева започва с около два часа закъснение. И кметицата, и нейната заместничка умишлено не коментират пред Ваклин договорките за конкретния размер на подкупа, уговорен с посредничеството на Петко Дюлгеров.

Именно притесненията на кметицата и нейната заместничка, че могат да станат обект на запис, обяснява и защо Иванчева на няколко пъти пита изнудвания строител за името му. Оказва се, че кметицата на "Младост" много добре е знаела с кого разговаря, както и защо той е в кабинета й.

Докато е в общината, Иванчева сама търси по телефона посредника Дюлгеров, който дори я информира, че парите са във Ваклин. Вживял се в ролята на експерт по конспирациите, Дюлгеров използва кодова дума, за да обясни на кметицата наличието на 70 000 евро, а именно – "документи". Самата Иванчева е изключително предпазлива и дори подхожда с подозрение – защо Ваклин е сам, става ясно от разговора.

oo_76655

След края на срещата в общината, която се е проточила много над очакваното, Ваклин се обажда на Дюлгеров, който му обяснява, че се е наложило да се прибере спешно и уговорката за предаването на парите остава за следващ ден.

oo_76656

oo_76657

oo_76658

oo_76659

oo_76660

oo_76661

Три дни след срещата й с Александър Ваклин, на 16 април, Десислава Иванчева сама се обажда на Петко Дюлгеров, за да го попита: "в теб ли са..." Макар и кратък, разговорът им разкрива, че Ваклин далеч не е бил единственият инвеститор, на когото е била приложена схемата по изнудване.

oo_76662

oo_76664

Ден след разговора между Иванчева и Дюлгеров, Александър Ваклин ще се срещне с посредника, на когото ще предаде предварително белязаните 70 000 евро. Малко по-късно Петко Дюлгеров ще измине няколкостотин метра, за да се види с Десислава Иванчева и Биляна Петрова и да им даде парите, като отдели почти 20% от полученото за себе си.

oo_76663

Минути след края на срещата им, тримата са арестувани, а по ръцете им са открити следи от химическото вещество, с което са били маркирани банкнотите от подкупа.

Коментари

Задължително поле