Иван Гешев взе на специален надзор разследването за водната криза в Перник

Главният прокурор Иван Гешев взе на специален надзор досъдебните производства за водната криза в Перник. Надзорът ще бъде извършван лично от прокурор от Отдел "Специализиран" във Върховната касационна прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.

Разследването се води срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация за безстопанственост на водопреносната мрежа в Перник и яз. "Студена" в периода 2017 - 2019 г.

Прокуратурата ще разследва кога е бил достигнат критичния минимум на водата в питейния водоем, имало ли е и какви водни загуби в периода 2017 - 2019 г., дължащи се на амортизирани експлоатационни съоръжения, както и извършвани ли са метеорологични, хидрологични и воднобалансови оценки на язовира и ако да - кога.

Държавното обвинение ще провери разрешителните за водовземането и ползването на водите от яз. "Студена" дали са пренасочвани водни ресурси към други населени места и промишлени потребители, както и дали е имало незаконосъобразно разходване.

Предмет на разследване са действия или бездействия на длъжностни лица във "ВиК-Перник" ООД, Община Перник, Областна администрация и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград.

В хода на разследването следва да се изяснят и евентуални данни за нарушаване на целостта на хидротехническо съоръжение от Паракарийския деривационен (воден) канал в местността "Кокалов егрек", където е отклонявана вода за с. Ярлово, Община Самоков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България