Иван Гешев: Ръководството на БАБХ-Бургас седи зад фирма, сключваща фиктивни договори с ресторанти

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

Ръководството на Областна дирекция за безопасност на храните в Бургас седи зад една фирма, чиято дейност е основно сключване на договори с различни ресторанти и заведения, където има различни животински отпадъци. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев в сутрешния блок на БНТ относно акцията в ГДБОП в сградата на БАБХ-Бургас вчера.

„Те имат законови задължения за сключване на договори за изкупуване на отпадъка с хранителен произход. Сключени са едни фиктивни договори без да се извършва дейност, като служителите на областната дирекция са мотивирали по правилния начин различни дребни и средни бизнесмени на територията на Бургас да сключват такива фиктивни договори без фирмата да има технологична възможност за унищожаването на тези отпадъци“, обясни Гешев.

Според него има още едно направление, по което действат служителите и ръководството на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас. „Това е една престъпна матрица, която съществува и по дела, които сме водили срещу служители на митниците, НАП и служители на МВР, а именно групи вземат пари, така наречената такса спокойствие, за да не изпълнят служебните си задължения“, добави още Гешев.

Той обясни, че акцията няма общо с провелата се преди около месец проверка за незаконното загробване на домашни прасета, засегнати от африканска чума. „Няма общо и със случая, който се проверява от Специализираната прокуратура във връзка с журналистически публикации, касаещи унищожаването на такива животни. Това са три различни случая“, посочи още Иван Гешев.

Коментари

Задължително поле