Трети мач без гол за ЦСКА

Борисов се срещна с външния министър на Саудитска Арабия (ВИДЕО) Има възможност България да бъде регионален център за газоразпределение на Балканите, заяви премиерът

Музеят събра 8000 лева за реставрация на икони

Светофарна сигнализация в Стара Загора избягва конфликти между пешеходци и шофьори

Професионални риболовци искат строги наказания за фирми, нанасящи щети на екосистемите Настояват риболовният билет да поскъпне с 5 лева

Васил Божков: Държавният апарат работи срещу собствените си закони, в опит да унищожи частен бизнес и ПФК „Левски“

Председателят на Асоциацията на заведенията: Протестът ни беше политически яхнат

Ашли с гурбетчийска песен Режисьор на видеоклипа е Ненчо Касъмов, сниман е в Сандански и Мелник

Германия спира производството на електроенергия от въглища до 2038 г.

МЗХГ стартира информационна кампания за директните плащания през 2020 г.

Томислав Дончев: България може да служи като пример за усвояването на евросредства по кохезионната политика

Пастир попалил имущество за над 50 000 лева, за да отмъсти на работодателя си

България се представя като ловна дестинация на изложение в Дортмунд

Д-р Полина Карастоянова: Политизирането на теми от дневния ред на туристическия сектор е абсолютно неприемливо

Председателят на комисията по хазарта е задържан за 24 часа 18 човека са били отведени на разпит

Иван Гешев: Терминът „независим прокурор“ е обиден за прокуратурата Аз не виждам дискусия за конституционни реформи. Виждам политически заявки в най-общ план, заяви новият главен главен прокурор

Иван Гешев. Снимка: Пламен Стоименов

Чака ме най-тежкият мандат от всички досегашни, от 1989 г. насам, защото такава е ситуацията. На първо място, достигнали сме предела, в който държавата най-после трябва да отговори на очакванията на българските граждани за справедливост. Това заяви пред журналисти новият главен прокурор на България Иван Гешев, след като официално встъпи в длъжност. По думите му, прокуратурата е в добра кондиция и работи на пълни оборити.

„В държавата текат различни, сложни процеси, наблюдавам ги, и когато му дойде времето прокуратурата ще отговори на тях“, добави Гешев.

Той коментира инициирания от президента Радев дебат за промени в основния закон. „Аз не виждам дискусия за конституционни реформи. Виждам политически заявки в най-общ план и изказвания за Конституцията. Не съм специалист по конституционно право, но когато иницираш дебат, трябва да предложиш някаква тема. Дебатът трябва да започне когато има проблем и да посочиш ясно какъв е този проблем. Така че, за мен не е ясно каква е темата на дебата“, каза Иван Гешев.

Пред медиите той съобщи, че след Нова година ще бъде сформиран консултативен съвет от изтъкнати юристи към главния прокурор, който ще даде становището си, ако прокуратурата бъде попитана за конкретни конституционни промени.

„Всички прокурори и всички магистрати са независими, така че терминът „независим прокурор“ е обиден за прокуратурата“, коментира Гешев по отношение препоръката на Венецианската комисия за избор на независим прокурор, който да контролира дейността на главния прокурор. По думите му, мястото на прокуратурата трябва да остане в съдебната власт, за да е независима.

„Венецианската комисия е структура извън структурите на ЕС и препоръките й не са задължителни. България е поела ангажимент да изпълниява техните препоръки, но в рамките на българската Конституция“, посочи той.

По отношение на екипа си Иван Гешев каза, че ще го представи когато е готов окончателно с визията за това как ще изглежда той, но подчерта: „Става въпрос за хора, които са изключително компетентни и ще се справят с поставените им задачи. Хора, които имат общи цели и могат да работят в екип“. Броят на заместниците на главния прокурор ще остане същият, уточни Гешев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.