Иво Папазов-Ибряма е тазгодишният носител на международния фестивал за електронна музика WOMEX

Виртуозът на кларинета Иво Папазов-Ибряма е тазгодишният носител на голямата награда на международния фестивал за електронна музика WOMEX, съобщават от Българската музикална асоциация.

Заради неподражаемия си стил и упоритостта си да затвърди музиката си на световната сцена, за всеотдайността си към развитието на тракийската и турско-ромската музика в България и за чистото си, изпълнено със страст майсторство на кларинет, Иво Папазов е определен за тазгодишния носител на наградата WOMEX 2022 Artist Award.

Призът се връчва от 1999 г. за изключителни постижения в музиката в световен мащаб, музикално съвършенство, социална значимост, въздействие и цялостно значение.

Роден и израснал в Кърджали сред турскоезично ромско население, Ибряма създава сватбарска музика, в която турски, гръцки, балкански и ромски ритми се преплитат с елементи от джаза и рока. Неговата изключителна виртуозност и изкусното владеене на кларинета бързо превръщат Папазов и неговия оркестър „Тракия“ в най-желаните сватбарски музиканти в България през 70-те години.

По време на заключителната церемония на фестивала, която ще се състои на 23 октомври, световноизвестният изпълнител и неговият оркестър ще изнесат концерт в 125-годишната сграда на общинския театър „Сао Луиз" в Лисабон, Португалия.

За първи път в рамките на WOMEX ще има Balkan MOST сцена по линия на международния проект за музика от югоизточна Европа – MOST, в който Българска музикална асоциация е една от партньорските организации.

От българска страна в програмата на WOMEX 2022 и като един от финалистите по този проект ще участва и група „Оратница".

Групата е създадена през 2009 година, а името идва от едноименния народен обичай, изпълняван преди Сирни Заговезни. Музиката им е изцяло акустична и представлява смес от български фолклор с елементи от съвременните музикални стилове като дъбстеп, дръм енд бейс и хип-хоп.

WOMEX  е най-голямото международно професионално изложение и шоукейс за жанровете на музиката в света и най-голямата среща на музиканти на глобалната музикална сцена. Събитието включва конферентна програма, търговско изложение, филмова програма и шоукейс фестивал.

22-то издание ще събере повече от 2600 професионалисти и над 260 артисти и отново ще се превърне в най-голямата музикална платформа за обмен на контакти, информация и най-новите музикални продукти от цял свят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства