Иво Прокопиев е обвинен в пране на пари

Конците задкулисно ще дърпа скандалният подсъдим Иво Прокопиев, който отговаря за хибридните мероприятия на соросоидите в България.

Наложена му е мярка "Подписка"

Издателят на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев е с повдигнато обвинение за пране на пари в качеството му на председател на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ и е с наложена мярка "Подписка". Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

"В Софийска градска прокуратура се провежда разследване за престъпления по служба, извършени от служители на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с изпълнението на концесионните договори с „Каолин“ АД, гр. Сеново. В хода на разследването са назначени множество експертизи, заключенията на които са в процес на изготвяне", уточняват от държавното обвинение.

На 23.04.2018 г. е постъпил сигнал от председателя на КПКОНПИ, ведно с материали от извършена проверка от Комисията. В сигнала и приложените към него документи са посочени множество факти и обстоятелства, които са послужили като основание за започване на разследване и за престъпление по чл. 253 НК /пране на пари/, касаещо продажбата на придобити от „Алфа Финанс Холдинг“ АД акции от капитала на „Каолин“ АД, представляващи 100% от капитала на „РМД Каолин 98“ АД, на регистрирано на 20.12.2012 г. в местния съд в гр. Кьолн, Германия дружество „Кварцверке ГмбХ“, се казва още в съобщението.

Въз основа на проведените допълнителни действия по разследването са събрани доказателства, обосноваващи ангажиране на наказателната отговорност на Иво Прокопиев за пране на пари, в качеството на председател на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД, посочват от покуратурата.

Към наказателна отговорност за пране на пари са привлечени и членовете на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД Константин Ненов и Иван Ненков.

Обвиняемите Прокопиев, Ненов и Ненков са с мерки за неотклонение „Подписка“.

Коментари

Задължително поле