Подредиха изложба „И сложиха главите си за Отечеството“

ВМРО предлага два дни повече отпуск за непушачите

Задържаха рецидивист, извършил кражба 13 дни след излизането му от затвора Съдът го остави в ареста, защото може да се укрие

Джесика Симпсън разкри, че била сексуално малтретирана като дете Актрисата прибегнала към хапчета и алкохол, за да се справи с болката

15% ръст на сделките с имоти в София на фона на 7% по-високи цени

Изгоря цех за метли в село Черница

Президентът Радев: Европейската интеграция на Западните Балкани е от значение за цяла Европа

Съдят медицинска сестра, теглила пари от картата на починал Обвиняемата работела в областната болница във Велико Търново и източила 1200 лева от чуждата сметка

Ограничават движението по магистрала „Тракия“ заради ремонт на мантинели

Хванаха водач на бус с внушителните 3.23 промила алкохол в кръвта

Бойко Борисов: Думите за национализация в хазарта са дълбоко неверни Когато трябва да плащат такси, а не го правят, се взима лицензът и нищо друго, заяви премиерът

Турските военни ще останат в Либия, въпреки примирието

Проф. Калин Гайдаров: Обществото няма отношение към младежите, които не правят нищо

Десет души са загинали заради бурите в Испания

Откриха марихуана в къща за гости, шестима задържани

Идея: Работодателите да плащат най-много 15 дни болнични годишно Личните лекари ще могат да дават до 7 дни, обясни социалният министър

Снимка: Архив

Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината. Това е една от идеите за справяне на проблема с фалшивите болнични. Тя ще бъде обсъдена от социалните партньори в съвета за тристранно сътрудничество, съобщи министър Бисер Петков пред БНТ.

Сред предложенията за решаване на проблема с фалшивите болнични е и личният лекар да има право да дава по-малко дни болнични.

„Личният лекар сега може да издава болничен лист до 14 дни. Обсъжда се предложение да се намали този срок – мисля, че и от лекарските среди се изказа подкрепа за до 7 дни“, обясни социалният министър.

По думите му, всички мерки за ограничаване на фалшивите болнични, обсъждани до сега, отново ще бъдат обсъдени в тристранния съвет.

„Нека да оставим темата на един широк разговор и аз съм сигурен, че този път тя няма да се остави така в безвремието. А ще се намери решение, което да бъде подкрепено от всички и да бъде приведено в действие“, каза Бисер Петков.

Приходната агенция събира вноските за болнични, издаването им се контролира от здравните инспекции, а НОИ ги плаща. Това прави контролът неефективен, твърди председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов. „Ако НОИ, който плаща през всичките тези години болничните листи, има възможности за контрол, нещата може да се развият в друга посока“, смята Адемов.

„НОИ и сега осъществява контрол върху издадените болнични листове и е една от институциите, които имат право да обжалват тези болнични листове. Явно трябва по-добре да се координират контролните механизми, така че да бъдат по-ефективни“, отговори министър Бисер Петков.

Все още не е ясно кога ще се проведе тристранният съвет, на който ще се набележат мерки за ограничаване на злоупотребите с болнични.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.