Иде вот на плажа или избори 2 в 1

Снимки: Цветан Томчев
Два вероятни сценария за предсрочни избори се завъртяха в кулоарите на парламента още след първия звънец на 45-то Народно събрание.

С кратка програма за правителство ще дойде есента, коментират от “партиите на протеста”

Новите депутати да не си разопаковат докрай багажа, шегуват се в кулоарите стари муцуни

Министри за един ден

Гласуване по джапанки в разгара на лятото - в средата на месец юли или избори 2 в 1 в края на октомври. Това са два от най-коментираните варианти след първия пленарен ден в кулоарите на парламента. Сценариите са още само в политическите хипотези, но и при двата се минава през служебен кабинет на президента Румен Радев, коментираха пред “Труд” неофициално депутати от различните парламентарни групи. “Ясна индикация е, че избрано правителство ще има, защото парламентът излъчи председател”, заяви лаконично представител на ръководството на БСП. От ГЕРБ неофициално коментираха само, че избори 2 в 1 през есента, когато трябва да са и президентските, ще “работят за кликата на Радев”, защото тогава служебното правителство щяло да бъде използвано от държавния глава за антиГЕРБ говорене.

Избраници с опит от предишни парламенти се шегуваха днес, че новите им колеги от страната, може да не си разопаковат докрай багажа, тъй като след месец и нещо ще са отново в избирателните си райони, но за нова предизборна кампания. Но получаваха отговор с усмивка, че “и на старите муцуни им изтича времето”. Това е сигурно, ако 45-то Народно събрание не излъчи кабинет. Тогава обаче предсрочния парламентарен вот ще се окаже в разгара на лятото, когато хората масово ще са в отпуска. Рискът през юли гласоподавателите да обърнат гръб на урните и машините за гласуване е реален. Затова и от т. нар. “партии на протеста” умуват върху есенен вариант на предсрочни избори, които да съвпаднат с вота за “Дондуков” 2.

Задачите към момента са за гласуване на редовен кабинет с няколко общи цели - внасянето в Брюксел на Плана за възстановяване и устойчивост, нов здравен план срещу пандемията, промените в Изборния кодекс и избор на нова Централна избирателна комисия.

На пръв поглед тази кратка програма може да даде живот на 45-то Народно събрание в рамките на няколко месеца, а гласуваното правителство да подаде оставка предсрочно в началото на август, когато и депутатите по традиция излизат във ваканция. При подобна времева рамка, президентът Радев назначава служебен кабинет, а изборите за нов парламент биха могли да се случат заедно с президентските или плюс-минус седмица, две преди и след тях. По-вероятно е обаче да се влезе в сценарий за 2 в 1. “Ще излязат една идея по-евтини, а и са пестене на време”, коментираха депутати. И още: “Ако трябва, ще имаме министри за един ден”.

Без Великденска ваканция, местят спешно пулта за гласуване

Ива Митева дава свободен достъп на медиитe

Великденската ваканция на депутатите да бъде отменена, разпоредено е и спешно преместване на пултовете за гласуване на депутатите от бившия Партиен дом в сградата на парламента на пл. “Народно събрание”. Това каза председателят на 45-то Народно събрание Ива Митева. “Смятаме, че парламентът трябва да заседава.
Става дума за два дни след празниците официалните и няма нужда парламентът да бъде в почивка”, допълни тя. Митева разреши и свободен достъп в парламента за представителите на медиите. В спешен порядък ще бъде гласуван състав на Комисия по правни въпроси, Комисия по бюджет и финанси и Здравна комисия. Митева разпореди писмено и да се сложат навсякъде дезинфектанти.

“Ще се свържем с премиера Бойко Борисов за присъствието му на заседанието на Народното събрание”, каза още Ива Митева. Днес заседанието на парламента е насрочено за 10.00 часа, а в дневния ред е проектът на решение за ревизия, изслушване на премиера Бойко Борисов и създаване на постоянни комисии в Народното събрание. В четвъртък, както е по Конституция, в деловодството на парламента бе внесена оставката на кабинета “Борисов 3”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения