Иде нов хаос с изборите в “Арена Армеец”

През 2015 година приемането на протоколите в “Арена Армеец” бе наречено “катастрофа” и “заложническа драма” заради денонощното чакане пред пункта за предаване на документите. Снимка: Труд/архив

Поне 24 часа ще се приемат протоколи

Потокът на влизане ще е един, няма гаранция, че ще избегнем неразборията, коментираха пред “Труд” експерти

Формула пресмята времето за изборните комисии

Нов хаос с приемането на протоколите от изборите на 27 октомври може да опъне докрай нервите на членове на изборни комисии и те отново да преживеят кошмара от 2015 година, когато две денонощия стояха в “Арена Армеец” с изборните протоколи.

Общинската избирателна комисия в София не се съобрази с препоръката на Централната избирателна комисия и реши отново документите от всички 1600 секции от 24 района в столицата да се приемат там. Новото е, че в огромната зала ще има три пункта за приемане на протоколите. Още преди месец и половина пред “Труд” проф. Михаил Константинов препоръча, че за да не се повтори катастрофата от 2015 година с приемането на изборните книжа, в София трябва да се обособят три места за тази цел. Председателят на ОИК-София Полина Витанова обаче отново подписа решение за “Арена Армеец”. “Обособяването на три пункта на едно място не е гаранция за добра организация при приемането, тъй като потокът на влизане преди разпределението е един”, категорични бяха вчера пред “Труд” експерти. А председателят на ЦИК Стефка Стоева предупреди, че тези избори ще са много тежки с оглед на многото числа, които трябва да се следят в протоколите и преброяването на преференциите в листите за общински съветници. След влизането в “Арена Армеец”, членовете на Секционните избирателни комисии ще се отправят към един от трите пункта, следвайки указанията за районите. В първия пункт да се приемат книжата и материалите от Витоша, Изгрев, Красно село, Лозенец, Младост, Панчарево, Студентски и Триадица. Във втория са районите Възраждане, Искър, Кремиковци, Оборище, Подуяне, Сердика, Слатина и Средец, а в третия - Банкя, Връбница, Илинден, Красна поляна, Люлин, Надежда, Нови Искър и Овча купел.

Разработена е и формула за изчисляване на общото процесуално време за приемането на протоколите. В най-добрия случай, ако се отделя по 1 минута и половина на секция и няма грешки в документите, то документите трябва да се предадат в ОИК за половин денонощие. Ако обаче се сложат стандартните 5 минути за предаване и подписване, то председателите и членовете на СИК ще изкарат поне 1 денонощие в “Арена Армеец”. Формулата обаче изчислява само предаването на документите, а не отчита времето за влизане на представителите на всички 1600 СИК в “Арена Армеец”.

 

Вотът „не подкрепям никого” е действителен

Тиражът на бюлетините е 17 257 800

Към момента тиражът на бюлетините е 17 257 800. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев. По отношение на общински съветници тиражът на бюлетините е 6 900 600. Същият е тиражът по отношение на бюлетините за кмет за община, тъй като съвпадат като данни. По отношение на кметове на райони това включва кметове на райони в трите града София, Пловдив и Варна е 1 858 100 броя, за кметове на кметства - 1 598 500 бюлетини. За местните избори различните видове бюлетини според съответните общини ще са 2531. От ЦИК припомниха, че вотът “не подкрепям никого” е действителен, но няма да бъде преброен за нито една от политическите сили.

Втората разлика с бюлетините от 2015 година ще е изброяването на листите за общински съветници, където преференциите вече са изписани с трицифрени номера от 101 нагоре.

 

Рекордьори

Варна и Шумен рай на мераклиите за власт

Кандидатите за кметове в Пловдив намаляха наполовина

Битката на тези местни избори във Варна ще е основно за местата в общинския съвет, за които кандидатстват общо 745 души, издигнати от 31 партии и коалиции, част от които играят само с листи. Други имат и кандидати за районни кметове, като общо за петте района на Варна се конкурират 46 човека - с трима по-малко от 2015 г. От ОИК не очакват технически проблеми за вота, след като няма да има машинно гласуване. “На евроизборите имахме 650 секции, сега ще са 400 и въпреки че всяка СИК ще попълва по 3 протокола, се надявам да няма проблеми с обработката”, заяви председателят на ОИК-Варна Велин Жеков. По думите му до момента в комисията не са постъпвали сериозни сигнали за нарушения. Отлив на кандидатите за кмет на Пловдив отчита тазгодишната кампания, защото регистрираните претенденти са 14 - с 10 по-малко в сравнение с 2015-а. Намалява и броят на кандидатиралите се за съветници, макар че политическите сили, внесли листи, са 24. Само 6 от тях обаче са пълни и съдържат 51 имена - колкото са съветниците в Пловдив. БЗНС и Българската социалдемократическа партия пък са регистрирали листи само с по един кандидат за съветник.

Рекорден брой кандидати за кметове и общински съветници има за община Шумен - 13 души искат кметското място, а 386 човека са се устремили към 41 места в местния парламент. На предходните местни избори кандидатите за кмет са били наполовина, а за общински съветници са напирали с 15 процента по-малко. Трима души се борят в града за гласовете само в левия спектър.

 

В Разград разследват мними анкетьори

Глобиха Марешки за знамето от евровота

Полицията в Разград разследва лице, което обикаляло по домовете и правело списъци кой за коя партия ще гласува. Неизвестният се е представял за анкетьор. Общо 6 сигнала за евентуални престъпления, свързани с изборите, са постъпили в полицията. Първите три вече са проверени, като не са установени данни за извършени престъпления. От полицията уточниха, че проверките се правят в най-кратки срокове, до 48 часа. Ако се установят данни за престъпление, се образуват бързи производства. Сред сигналите имало жалба за заличена регистрация на общински съветник, а в други посочвали, че има раздаване на агитационни материали.

Междувременно вчера излезе решението на ЦИК за санкция на лидера на “Воля” Веселин Марешки за използването на националния флаг по време на европейските избори. Глобата на Марешки е 2000 лева и подлежи на обжалване пред пред Софийски районен съд в седемдневен срок.

Коментари

Задължително поле