ИДИЛ призова привържениците си в целия свят да отмъстят за обсадата на последната им крепост в Сирия

Обкръжени от подкрепяните от САЩ сили в последната си крепост в Източна Сирия, бойците от групировката "Ислямска държава" призовават привържениците си в целия свят да извършват нападения в тяхна защита, според аудиозапис, цитиран от Асошиейтед прес.

Записът, за който се предполага, че е на ИД, се появи, докато водените от кюрди Сирийски демократични сили (СДС) продължават да срещат ожесточена съпротива от страна на джихадисти в село Багуз. Подкрепяните от САЩ бойци се опитват да навлязат по-дълбоко в селото, разположено на източния бряг на река Ефрат.

Краткият запис от минута и половина е разпространен от привърженици на ИД в социалните медии. За него съобщи вчера американският център за мониторинг на джихадистки сайтове SITE. В него се казва, че мъже, жени и деца в Багуз са обект на "Холокост на кръстоносците", което на жаргона на ислямистите се отнася за водената от САЩ коалиция срещу ИД.

В аудиозаписа неидентифициран боец призовава мюсюлманските "братя в Европа и в целия свят" "да се надигнат срещу кръстоносците и да отмъстят за религията си". Докато мъжът говори, се чува пукот от изстрели, очевидно, за да се предположи, че той е в Багуз.

Засега автентичността на аудиозаписа не може да бъде потвърдена.

В неделя вечерта силите, подкрепяни от САЩ, възобновиха офанзивата си срещу Багуз, след като хиляди цивилни и стотици джихадисти напуснаха последното малко парче земя, контролирано от "Ислямска държава". Оттогава са били убити 38 ислямисти и трима бойци на СДС, каза говорителят на кюрдските сили Мустафа Бали.

Командващият СДС в Багуз Аргиш ал Дейри каза днес пред АП, че хората му са напреднали през нощта към палатков лагер, който е последното убежище на джихадистите.

"Влязохме в лагера и спряхме", каза Ал Дейри. "Имаше съпротива и се оттеглихме. Самолетите удариха склада за боеприпаси", предизвиквайки експлозии, които спряха настъплението.

Командирът каза, че джихадистите стрелят с тежки оръжия, автомати и снайперски пушки, което кара бойците на СДС да забавят придвижването си, за да не търпят загуби.

Ал Дейри изрази надежда, че джихадистите ще се предадат "през следващите няколко дни".

Завладяването на Багуз ще е важно събитие в опустошителната четиригодишна кампания за разгром на т.нар. халифат на ИД, който преди години обхващаше голяма площ на територията на Сирия и Ирак.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток