Избираме селски къщи вместо 5-звездни хотели

Родните хотелиери се чудят дали въобще да отварят за посетители през това лято.

Шведските маси може да останат в миналото

Пандемията ще промени изцяло туристическия сектор, категорични са експерти

По морето се страхуват да отворят за гости

Каравани, палатки и селски къщи ще бъдат предпочитани за ваканция след края на пандемията, прогнозират туристически експерти. Причината туристите да се откажат от глезотиите в 5-звездните комплекси край плажа ще бъде страхът от зараза при струпването на много хора на едно място, обясняват специалистите. Затова хората ще търсят алтернативни почивки, по-близо до природата и в по-голяма изолация. При това сравнително близо до дома, за да стигнат до там с кола, избягвайки поне на първо време самолетните полети. Експертите са категорични, че първо ще се възроди вътрешният туризъм и пътуванията до съседни страни, а чак след време и тези до по-далечни дестинации.

Под въпрос е и бъдещето на шведските маси, които привличаха основно семейства от средната класа с малки деца в родните хотели. От съображения за сигурност вероятно “ол инклузива” ще бъде заменен от старомодното сервиране на индивидуални порции, независимо дали те са включени в цената или се предлагат като допълнителна екстра, прогнозират от сектора, макар и заради неизвестния край на извънредното положение повечето експерти да се въздържат да правят тези свои предвиждания публични.

Не са ясни и условията, при които ще бъде разрешено на хотели, ресторанти и къщи за гости да приемат посетители след края на извънредното положение. Сред мерките, които се спрягат, освен завишени изисквания за хигиена и условия за приемане на по-малко туристи от обичайното, са още бързи тестове за COVID-19 на място и затваряне на басейни и спа центрове. Медицинските специалисти към момента не са излезли и с позиция дали ползването на подобни съоръжения и къпането в морето крият рискове от разпространение на пандемията.

Изправени пред всички тези неясноти голяма част от българските морски хотели все още обмислят дали да отворят врати за гости през лятото. При по-малко разрешени посетители, завишени изисквания и съответно разходи за поддържане на перфектна хигиена, отлив на гости и много къс летен сезон, вероятно ще е по-добре въобще да не отваряме врати, коментираха пред “Труд” представители на сектора от Слънчев бряг, пожелали да останат анонимни. Веригите, които имат повече от един хотел, планират първо да отворят само един от обектите, а след това да решат какво да правят с останалите.

В същото време превозвачи от туристическия сектор заплашиха с блокиране на градове, ако държавата не им помогне да оцелеят.

Коментари

Задължително поле