Изборите в Гърция приключиха, преди да започнат

Изгрява новата политическа звезда на Кирякос Мицотакис

Изключвайки изненада за съдбовен обрат, на 7 юли вечерта, една нова политическа звезда ще изгрее в Гърция. Името му е Кирякос Мицотакис и според всички проучвания на общественото мнение той ще бъде новия министър-председател през следващите четири години.

51-годишният лидер на партия Нова Демокрация (винаги според проучванията на общественото мнение) ще измести от власт един твърд и известен противник: Алексис Ципрас.

Гърците са народ, който обожава политиката и кавгите в нея. От четири години не са гласували, но през последните два месеца се наситиха на избирателни урни. Заедно с евроизборите на 26 май се проведоха и местни избори с балотаж. Именно резултатите от тройните избори през месец май предизвикаха предсрочно и парламентарните избори, които министър-председателят Алексис Ципрас обяви през онази нощ на загуба. Нямаше друг избор. След разгромяващата победа на Нова Демокрация не бе възможно да продължи да управлява.

Последният резултат от тройните избори, се оказа поразителен шок за привлекателния и свикнал на победи политик Алексис Ципрас. Нова Демокрация на Кирякос Мицотакис разгроми СИРИЗА с огромна разлика от 9,3% (33,12% - 23,75%).

От 13-те области на страната, Нова Демокрация спечели 12, 13-ата спечели ПАСОК, докато СИРИЗА, която управлява, не спечели нито една. В общините положението бе подобно. СИРИЗА не спечели нито една от десетте големи общини на страната, а от общия брой на кметствата взе по-малко то 10%. Става дума за един пълен провал за Алексис Ципрас и действителен триумф за Кирякос Мицотакис.

Алексис Ципрас, който беше програмирал парламентарни избори за м. октомври 2019 г., се принуди да излезе и признае загубата. От същата вечер до днес Гърция живее в атмосфера на по-спокойна предизборна кампания в нейната съвременна история. Нито кавги, нито особена политическа конфронтация, нито дори един телевизионен дебат между кандидатите за премиери.

Това са първите избори, които може би са приключили още преди гражданите да се доберат до изборните урни. Всички проучвания, подчертават монотонно, че разликата от 9% няма да бъде стопена. Напротив, много вероятно е през последните дни да се увеличи в полза на Нова Демокрация. Кирякос Мицотакис се държи вече като министър-председател, докато видимо Алексис Ципрас е изгубил предишната си борбеност и е придобил скръбен вид на опозиционен лидер. Единственият въпрос, който се базира на реална основа, е дали Кирякос Мицотакис ще спечели достатъчно парламентарни места, за да управлява самостоятелно, или ще се обърне към по-малка партия за коалиция.

Според проучвания дори и при най-лошия за Нова Демокрация сценарий Мицотакис ще спечели 154-156 места от 300-те на гръцкия парламент и ще образува самостоятелно правителство. Но в случай че проучванията се окажат неточни, (бившата всесилна партия) ПАСОК, която днес е трета партия, ще подкрепи Кирякос Мицотакис в управлението на страната.

Разликите между двамата противници (Мицотакис- Ципрас). Алексис Ципрас изскочи от бездната, като продукт на настъпилата икономическата криза в Гърция. Гласува СИРИЗА, която беше една малка партия на левица и в рамките на десет години от 3% взе 36% заедно с правителството. В този бурен ход за власт той използва гнева на гърците спрямо строгите ограничения на меморандума и прие всеки противен на системата лозунг и чувство, които съществуваха в гръцкото общество. Млад, красив, свеж, противник на конформизма, съвременен комунист, Алексис Ципрас демонстрира съпротива срещу чуждите заемодатели и обещания, че ще оправи всичко безкръвно. Самото му политическо присъствие бе аналогично с политическите му убеждения. Тръгва от 15-годишната си възраст, като ученик стачник в училищата. Учи за инженер, без да е работил никога. Достигайки възраст 41 години, става премиер. Алексис Ципрас е политик на демонстрациите и левите идеи, който обещаваше, че никога няма да се превърне в корумпиран политик от старата система и не случайно кръсти един от синовете си Ернесто Че Гевара.

Кириакос Мицотакис е антипод на Алексис Ципрас. Син на министър-председател и голямо историческо политическо семейство на Гърция. Произлиза от утробата на старата политическа система. Завършил Харвард, работил е в американски и европейски банки преди да се занимава с политиката. Добре облечен и трениран, за разлика от Ципрас, който никога не слага вратовръзка, демонстрирайки своята революционност, винаги е бил привърженика на свободната икономика и реформите, които променят обществата към най-доброто. Спечели лидерството на своята партия с избори, тръгвайки като аутсайдер. В рамките на две години успя да използва народното недоволство от меморандума и спечели на своя страна главно средните слоеве на страната, които бяха обложени с тежки данъци от Сириза. Днес почти е сигурно, че ще бъде министър-председател, въпреки бясната реакция на Ципрас и Сириза, които като леви не се предават лесно.

 

Популизмът си отива

Това, което винаги е от голямо значение, е фактът, че европейците и пазарите са приели предварително като даденост загубата на Ципрас и победата на Мицотакис. Щом се обявиха изборите, гръцката борса се изстреля, давайки на банковите акции печалби възлизащи над 60%. Също така лихвата върху заемите в страната падна рязко на ниво, отпреди кризата на 2010 г. Всичко това се дължи на очакването, че Мицотакис ще създаде едно правителство по-приятелски настроено към инвестициите. За европейците, изглежда, че един кръг се затваря. Гърция беше първата страна в Европа, в която се наложи популистко правителство и изглежда, че ще е първата, която ще изгони едно такова правителство.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари