Изборите в САЩ вече винаги се решават от демократите

Коалицията от либерали, ЛГБТ и всички малцинства е по-многобройна демографски

Джо Байдън официално беше оттеглен от президентската надпревара. Безпрецедентен, но очакван ход.

Това прави ситуацията на републиканците несигурна. Преди дни приключи Републиканския Национален Конгрес в Милоуки, където Тръмп прие номинацията на партията. Дори говорещите глави на Демократическата партия по CNN бяха в шок от ентусиазма около конгреса, от разширяването на подкрепата за Тръмп и от множеството популярни личности, които за първи път го подкрепиха публично.

Тъкмо това, изглежда, е била и последната капка пред смяната на Джо Байдън от страна на хората, които де факто му бяха санитари до момента. Ако победата на републиканците изглеждаше сигурна до вчера, днес вече не е така. Имайте предвид, че изходът от изборите в САЩ вече винаги се решават от демократите, а не републиканците. Широката, лява, демократическа коалиция от градски либерали, леви, ЛГБТ и всички малцинства отдавна е по-многобройна демографски от републиканците - белите работещи и хората извън градовете.

Следователно, битката за Белия Дом се определя вече само от това доколко демократите ще се мобилизират. Когато са мобилизирани - печелят, когато не са - губят, без значение колко мобилизирани и в двата случая са републиканците. 

С Джо Байдън щяха да бъдат рекордно демобилизирани и да загубят. С Камала Харис, според мен, също. Но ако Гретчен Уитмър - губернаторката на Мичигън, или Гавин Нюсъм - този на Калифорния вземат номинацията, потенциалът за късна мобилизация в ляво-малцинствената коалиция се връща. А този мач вече сме го гледали многократно.

Особено ако броенето на бюлетините в ключови щати пак бива удобно спирано за по цяла нощ, докато идват цели камиони с гласове по пощата, в които случайно демократите получават над 90%... сакън, някой да си помисли дори, че поставям под съмнение изборите в най-великата демокрация на света и наш стожер и пътеводна светлина...

*От фейсбук, заглавието е на редакцията

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари