На 17 септември 2019 да почерпят

Прабългарите отиват в луксозната вила в „Игри на волята“ Славяни ще спят в рибарската хижа, Траки отиват на плажа

Путин: Военно-техническите връзки между Русия и Турция се задълбочават

Гърция изплаща предсрочно част от кредитите си към МВФ

Луксозните имоти поскъпнаха с 2,3%

Ердоган на тристранната среща в Анкара: Можем да вземем решение за конкретни мерки, за да изгасим пожара в Сирия

Сълзи и гняв за един век Хайтов 100 г. от рождението на големия писател в Народния театър

Жена загина при челен удар на пътя Русе – Бяла

Нови наводнения в Испания, засегнати са предградията на Мадрид

СЕМ не разбра защо БНР спря Генералният директор твърди, че излъчването на “Хоризонт” не е спирало, а ресорът на Силвия Великова не е сменян

Взривът на бензиностанция в Добрич вероятно е причинен от манипулирана газова бутилка

И инжекция не вдигнала Рейш за „Черно море“

Признава ли се времето за майчинство при изчисляване на процент „клас”

Пернишкото село Люлин е без вода четвърти ден заради поредица от аварии

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 септември 2019

Извънредна имунизация за морбили ще има и в Сливен и областта

Извънредна имунизационна кампания за морбили е разпоредена от здравния министър в Сливен и областта, въпреки че към момента там няма регистриран случай на инфекцията. „Това се налага, тъй като е направена преценка, че сме област с рискови групи от населението”, каза д-р Даниела Калева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ. Кампанията ще бъде осъществена до 4 октомври и ще обхване всички деца на възраст между 1 г. и 1 месец и 8 години. Личните лекари са ангажирани да издирят малките си пациенти, за да бъдат имунизирани. Екипи от РЗИ ще имунизират децата, които са без общопрактикуващ лекар. В хода на кампанията ще се решава дали да се открият пунктове за имунизация на място, в големите квартали с рискови групи.

В края на 2009 – началото на 2010 година кварталите „Надежда” и „Никола Кочев” пламнаха от морбили, както и ромските махали в някои от селата. По данни на мрежата от здравни медиатори, 500 деца и възрастни са били хоспитализирани тогава, 1500 пациенти са се лекували в домашни условия. За съжаление, дребната шарка взе и жертви.

Към 3 септември т.г. в страната са регистрирани 1 158 случая на морбили в 14 области. Най-засегнати са областите София, Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Монтана, София – град. Дребната шарка е една от най-заразните инфекции. Вирусът се разпространява по въздушно-капков път и може да доведе до тежки усложнения, съобщиха от РЗИ. Заболява всеки, който не е преболедувал или не е ваксиниран. След ваксинацията се изгражда траен пожизнен имунитет.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.