Издирват 25-има от голяма наркобанда (обзор)

Димитър Петров, шеф на Специализираната прокуратура. Снимка: Булфото

Седем души зад решетките след акция на ГДБОП

Трима са обвинени като босове

Продавали хероин и кокаин на едро, зареждали заведения в цялата страна

Седем души са зад решетките, а 25 са обявени за издирване с Европейска заповед за арест като участници в банда за наркоразпространение. Това обяви шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров.

Акцията срещу една от най-големите групи за дрога у нас се проведе миналата седмица в София, Пловдив и Бургаско и в нея са участвали спецпрокурори и агенти на ГДБОП.

„Преди около две години беше разпространена листовка в София с наименование: „Мъжете, които тровят децата ни” със снимки на лица, за които към онзи момент се твърдеше, че са разпространители на наркотични вещества. Част от тези лица са от тази организирана престъпна група, която беше неутрализирана миналата седмица”, обясни Петров.

Според обвинението, тартори на групата са трима души, чиито имена или прякори не бяха споменати. По информация на „Труд” един от тях е Радмил Ранов - Радо Ланеца, който беше част от т.нар. „Банда на чуковете”, разбита преди години. За него работели и двама полицаи, които бяха задържани преди 2 години. Негова снимка има и на разпространената листовка. Групата е работила в три направления - продажба на едро на над 50 кг наркотик (хероин, кокаин, екстази и др.), дилърска мрежа и нощни заведения из цялата страна, обясни зам.-шефът на ГДБОП Стоян Темелакиев. Той добави, че някои от дилърите, работещи за бандата, били бити, за да се съгласят. Разследващите са открили, че групата притежава 2 оранжерии за марихуана, едната от които в Русе. „Има данни и за други”, каза Темелакиев.

Предполага се, че бандата действа на наркопазара у нас от 4-5 години. На всички 32-ма души вече са повдигнати обвинения.

Коментари

Задължително поле