Измама в 9 търга на Николай Ненчев (ОБЗОР)

Оповестиха ревизията на конкурсите в министерствата

Във Военно-окръжната прокуратура в София са получили одитния доклад за проведените обществени поръчки в Министерството на отбраната (МО) под управлението на Николай Ненчев през 2016 г. В документа са записани девет процедури, за които има индикации за извършена измама.

Представянето на одита на търговете във всички министерства бе направено устно от служебния премиер Огнян Герджиков.

Освен измами в МО имало и конкурси, нагласени в полза или вреда на конкретни участници, дискриминационни условия, картелни споразумения между фирми

В случай че бъдат потвърдени съмненията на сегашното ръководство на МО, ще бъдат заведени дела.

“През 2016-а са проведени 113 процедури за възлагане на обществени поръчки. От тях са били прекратени 31. Остават 82 за доставка на стоки и предоставяне на услуги, приключили с подписване на договори. При извършения анализ са установени нарушения в 45 от 82 - повече от половината”, резюмира ситуацията в МО Герджиков.

Останалите 36 процедури с нарушения са изпратени за проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, каза Герджиков.

Относно положението в другите министерства той обясни, че има десетки нарушения в обществени поръчки и определи като “груби” нередностите в Министерството на икономиката, ръководено от Божидар Лукарски.

Коментари

Задължително поле