Изплащаме жилище с 35% от семейния бюджет

При повишение на цените три пъти по-голямо от средногодишната инфлация, жилищните имоти остават най-сигурното вложение на средствата.

Имотите в столицата станаха по-достъпни

Нарастването на цените е три пъти по-бързо от инфлацията

Сред районите с най-голям интерес са Лозенец, Център и Люлин

Жилищата в София са станали с около 10% по-достъпни през последните две години, сочат изчисления на компания за недвижими имоти. Въпреки продължаващия ръст на цените, за периода се наблюдава увеличение на работните заплати с 20%. От компанията дават реален пример със семейство, което в края на 2018 г. купува тристайно жилище с площ 100 кв.м в столичния кв. Младост на цена 121 хил. евро (1210 евро/кв.м). Семейството разполага със спестени 25 хил. евро, а за останалата част тегли ипотечен кредит за срок от 20 години.

В разглеждания случай месечната вноска по заема е 532 евро, или 68% от средната работна заплата за София. Две години по-рано дължимото към банката би било 511 евро заради по-ниската цена за единица площ – 1045 евро, въпреки по-високата лихва тогава. Но съотнесено към средното месечното възнаграждение преди две години – малко под 650 евро, се оказва че вноската по заема би била почти 80%.

В горния пример при двама работещи със средна заплата домакинството ще отделя около 35% от общия си доход, за да покрива вноските по заема, докато купувачите през 2016 г. би трябвало да предвидят малко над 40% от семейния си бюджет, за да изплащат ипотеката. “Предвид очакванията за поетапно покачване на лихвите, задължително условие при тегленето на кредит е да се предвиди евентуално поскъпване и да се калкулира как то ще се отрази върху месечната вноска. Числата показват, че клиентите, сключили сделка през 2018 г., ще могат да изплащат и по-високи вноски при увеличение на лихвите с 0,25 или 0,5 процентни пункта, без да нарушават финансовия си комфорт”, коментира оперативният директор на компанията Гергана Тенекеджиева. Вдигането на лихвите от Европейската централна банка обаче постоянно се отлага и до края на годината то няма да се случи.

Средните цени на жилищата в столицата отбелязват ръст от 8,8% през 2018 г. Сред районите с най-голямо увеличение в цените са квартали с традиционно висок интерес – Лозенец, Център, Люлин, както и нови локации, попадащи във фокуса на купувачите заради перспективното си развитие и разширение на транспортната мрежа – Овча купел, Дружба и Красно село.

“При повишение на цените три пъти по-голямо от средногодишната инфлация, жилищните имоти остават най-сигурното вложение на средствата. На фона на лихвите по депозитите, близки до нулата, инвестицията в имот в големите градове осигурява около 4-5% възвръщаемост”, посочва Гергана Тенекеджиева.

 

Купувачите сравняват повече оферти

Всяка трета сделка става за по-малко от 15 дни

Дават повече, когато държат на определена локация

В София малко над 35% от клиентите финализират покупката на имот за по-малко от 15 дни, а тези търсещи между 2 седмици и 1 месец се увеличават от 20% през 2017 г. до 24% за 2018 г. Времето за вземане на решение се увеличава, защото клиентите обмислят по-дълго покупката и сравняват повече оферти, коментират от агенция за недвижими имоти. Спрямо предходната година обаче разликата е минимална.

“Съотношението между продавачи и купувачи доближава равновесната си точка и е на същото ниво, както през 2015 г. преди бума в жилищния сегмент. Превесът на купувачите от 2016 г. и 2017 г. започва да отслабва, което измества продавачите от водещата позиция на пазара”, коментира оперативният директор на компанията Гергана Тенекеджиева. Разминаването между очакванията на купувачите и продавачите е сред причините за забавяне на сделките, отчитат експертите на компанията. В резултат имотите, реализирани за между 6 и 12 месеца, се увеличават с 1/3 и представляват 21%. При жилищата, продадени за срок от 3 до 6 месеца, повишението е с 6%, а делът им е 22%. “Част от продавачите са склонни да оферират имотите си на надпазарни цени, без да ги съобразяват с общия вид на сградата и дори състоянието на имота. В подобни случаи купувачите са готови са платят по-високата цена, само когато държат на определена локация. Получаваме запитвания за конкретни райони, дори и улици в София, заради близост до училище или детска градина”, коментира Костадин Чолаков, консултант в компанията.

Сделките, сключени след предоговаряне на цената, имат дял от почти 55% през 2018 г. В повечето случаи отстъпки се правят в размер от 2% до 10% от стойността на имота. Най-голям – почти 1/3, е делът на корекциите между 1000 и 5000 евро. Минимално се увеличават тези от 5000 до 10 000 евро, в резултат от промяната в ценовите сегменти на масовите сделки. “Ако през 2017 г. покупките за над 100 хил. евро са 21%, то за 2018 г. делът им достига почти 30%. От тях най-сериозно увеличение бележат покупките между 100 хил. и 150 хил. евро, които вече представляват 20%”, допълва Костадин Чолаков.

Коментари

Задължително поле