Изпокараха се за неплатения болничен лист (обзор)

Синдикатите реагираха остро на идеята и заплашиха с протести, ако мярката не падне

Изключения се предвиждат за майките с болно дете и хора, които са претърпели трудова злополука

Предложението първият ден от болничния да не се плаща скара депутатите. Мярката беше представена в четвъртък след среща на ГЕРБ и “Обединените патриоти”. Юлиан Ангелов от ВМРО и Менда Стоянова от ГЕРБ размениха реплики около това кой е предложил мярката на съвета на коалицията.

“Предложението е на управляващата коалиция и е в пакет, оттам нататък всичко друго е опит за създаване на напрежение в коалицията, което не съществува. Всеки има право да има позиция, но това е политическото ни решение”, коментира министърът на финансите Владислав Горанов. Той добави, че “нито г-жа Стоянова (б.а. - Менда Стоянова), нито народният представител от ВМРО (б.а. - Юлиан Ангелов) са присъствали на заседанието на политическия съвет и коментирали грешно пакета от предложения”.

“Впечатление прави нарастването само за няколко години при равен брой заети с близо удвояване на броя на дните във временна неработоспособност. Това е проблем, който трябва да бъде адресиран”, заяви Горанов.

 

Владислав Горанов, финансов министър:

“Предложението е на управляващата„ коалиция и е в пакет, оттам нататък всичко друго е опит за създаване на напрежение”

 

Ерол Мехмед, депутат от ДПС и член на Социалната комисия:

“Категорично не приемаме аргументите на управляващата коалиция - първият ден от болничните да не се заплаща.

За нас това е скрито увеличение на осигурителната вноска.

Първо да кажа, че документът все още не е внесен в Народното събрание, затова нашият коментар ще бъде кратък.

Не може да се отнемат права на работници и ако това е въпрос на контрол това да се отнася към правата на почтените трудещи се.

Още повече тук ще стане въпрос за правата на майките с деца.”

 

Корнелия Нинова, председател на БСП:

“С решението за болничните управляващите признават безсилието на правителството да се справи със злоупотребите. Коалиционният съвет на управляващите ГЕРБ и ОП са взели решение да не се изплаща първият ден в болничните. Вместо контрол и наказание за тези, които ползват фалшиви болнични, се наказват изрядните работници. Решението е възможно най-несправедливото - призоваваме всички работещи да не го приемат мълчаливо. От БСП категорично се противопоставяме. Имат нашата парламентарни и политическа подкрепа в защита на техни основни права.”

 

Юлиан Ангелов, “Обединени патриоти”:

“Предложенията на “Обединени патриоти”, които бяха на коалиционния съвет, са следните - вдигането на минималната пенсия на 250 лв. и освобождаване от такси на 4, 5 и 6-годишните от детските градини. Другите предложения са от колегите от ГЕРБ. За болничния естествено, че не сме предлагали.

Това е предложение на финансовия министър. Не даваме назад, а казваме каква е истината. Ако някой се срамува от това, което е предложил, той трябва да се обяснява. Тези предложения са подкрепени на коалиционен съвет, но не сме ги предложили ние.”

 

Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ:

“Първият ден от болничния няма да се заплаща, но ще се вдигне минималната пенсия. Това ще накара хората да се замислят дали може да изчакат и да се лекуват преди да си вземат болнични. Сумите, които се изплащат за тези дни, са нараснали от 313 милиона лева до 632 милиона лева. Това затруднява както държавното обществено осигуряване, така и работодателите.

Коалицията предлага стъпка напред за ограничаването на неправомерното ползване на болнични. Мерките няма да важат за майките с болни деца и за пострадалите при трудова злополука.”

 

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в НС:

“Първият ден от болничния ще се плаща при болно дете и при трудова злополука. Тепърва работна група ще подготви конкретните текстове, в които ще се разпише кога ще се правят изключения. Няма 100% справедливост. Съгласихме се с мерките, макар че те не са безспорни. Само за няколко години броят на дните в болнични са се увеличили драстично - повече от два пъти. В момента имаме 18 млн. болнични дни. 638 млн. лв. се плащат за болнични. Това е три пъти повече отпреди пет години. Ако кривата продължава да расте, след 5 г. просто няма да остане кой да работи.”

 

Пламен Димитров, лидер на КНСБ

“Премиерът Борисов да оттегли предложението за болничните или ще предприемем действия. Някой се е объркал, ако мисли, че този въпрос ще мине лесно.

Хората са чувствителни по тази тема. Те ще реагират и ние ще ги поведем.

Стотици хиляди хора ще пострадат, без да имат никаква вина. Как ще обясним на една майка, която трябва да си гледа болното дете, че първият ден няма да є бъде платен. Около 10 пъти в годината една майка взима болнични. Това означава да й вземем горе долу половин заплата на година, без да є обясним защо. Това е скандално.”

 

Цветан Симеонов, председател на БТПП:

“Нашето становище е, че не трябва работодателите да се натоварват с нито един ден болнични. Различните варианти, които сме предлагали, все още са актуални - постепенно намаляване на разходите на работодателите и прехвърлянето им изцяло към бюджета на ДОО. Неизплащането на първия ден от болничния е важна мярка по пътя към усъвършенстване на цялостната дейност във връзка с тях, при очевидните затруднения или нежелание от контролните органи за справяне с проблема. Това е позната и работеща практика и в други страни.”

 

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ:

“Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - КРИБ подкрепя напълно предложението първия ден от болничните да не се заплаща. Това е наше искане, направено много отдавна - веднага след приключването на световната финансова криза, тъй като плащането на първите три дни болнични от работодателя беше включено само като временна антикризисна мярка. Предложението ще ограничи злоупотребите с болнични, практиката съществува в много европейски страни. Как да плащаме, когато цял свят видя злоупотребите в пазарджишката болница и системата на ТЕЛК като цяло.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България