Изправят пред Темида мъж, убил с нож брат си

Снимка: Архив

Обвиняемият редовно малтретирал и 88-годишната си майка

Окръжна прокуратура-Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу мъж, убил с нож брат си в дряновското село Скалско.

Обвинението срещу И. А. е за това, че на 1 юни 2018 г., около 17:30 часа, в кухненското помещение в къща умишлено умъртвил брат си М. А. Кървавата саморазправа била извършена с ловджийски нож. И.А. пробол с него М.А. два пъти в лявата част на гръдния кош и един път в гърба. Братоубиецът е обвинен и за това, че по същото време и място, се заканил на майка си А. А. с убийство. Заявил и: „Казах ви, че ще ви ликвидирам, ще ви убия“, ударил я с юмрук в лицето, насочвал към нея ножа, който държал, след убийството. Мъжът крещял: „Искаш ли и теб да наръгам?“ и замахнал към нея с мотика, но не я ударил.

Обвиняемият е безработен и живеел в дома на родителите си в Скалско. Извършвал касапски услуги в селото, злоупотребявал с алкохол, бил конфликтен, агресивен и към всички отправял закани. Малтретирал физически и психически 80-годишната си майка. През април 2018 г., след като останал без работа, брат му М. А. се преместил да живее при близките си в Скалско. Бил трудолюбив, грижел се за майка си и се ползвал с уважение. Двамата братя избягвали крайна конфронтация помежду си, но отношенията им били напрегнати и често влизали в конфликт.

В злополучния ден, обвиняемият се напил. Вечерта двамата братята пили ракия. Докато майката отсъствала от помещението, синовете й се скарали. Обвиняемият отишъл до стаята си и се върнал държейки ловджийски нож. Насочил се към брат си, замахнал и го промушил в гърба. Пострадалият клекнал, свил се и помолил за помощ, но И.А. отново го нападнал, като два пъти го промуши в гърдите. Майката застанала помежду им, за да предпазва пострадалия, но тогава обвиняемият я ударил, насочил към нея ножът. Жената чула как пострадалият й син казва „аз вече си заминавам“, разпищяла се и излязла от къщата. Обвиняемият я последвал, като сипел закани.

По искане на прокуратурата А. А. е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право