Израелската армия унищожи тунел на Хамас от Газа до Средиземно море

Израелската армия заяви днес, че е унищожила тунел, водещ от Газа до Средиземно море, прокопан от палестинската ислямистка групировка Хамас, за да бъде използван от нея за извършване на нападения, предаде Асошиейтед прес.

Военният говорител Джонатан Конрикус каза, че израелската авиация е нанесла удар по позиция на военноморските сили на Хамас в северната част на Газа, при който е бил разрушен първият подобен тунел на групировката, водещ към морето.

По думите му тунелът е бил предназначен да позволява на водолази да се измъкват от Газа и да нападат израелски цели. Той бил прокопан на около три километра южно от границата с Израел и навлизал на десетки метри в морето.

Висш израелски военен служител, пожелал анонимност, заяви, че Хамас, която управлява ивицата Газа, има десетки водолази и се предполага, че съществуват още подводни тунели.

Според телевизия "Десети канал" входът на тунела бил в къща в Газа, което позволявало на Хамас да избегне подозрение, тъй като нейните бойци влизали в сградата с цивилни дрехи и вътре си обличали водолазни костюми и се въоръжавали.

Коментари

Задължително поле