Израелската полиция и палестински поклонници влязоха в сблъсъци на Храмовия хълм в Йерусалим

Израелската полиция и палестински поклонници влязоха в сблъсъци на Храмовия хълм в Йерусалим, тъй като припокриването на еврейските и мюсюлманските празници е довело до напрежение там, пише БГНЕС.

Полицията е изстреляла звукови гранати, а от палестинската страна съобщават за контузии, без да посочват за колко човека става въпрос.

Повече от 80 хиляди мюсюлмани се събраха за молитва в джамията Ал-Акса, за да отпразнуват мюсюлманския празник Курбан байрам. Той съвпада с еврейския празник Тиша Ба‘в, който обикновено бележи увеличение на посещенията на евреи в свещеното място.

В опит да облекчат напрежението, в неделя полицията забрани еврейските посещения на обекта, но мюсюлманските поклонници все още се опасяват, че ще бъдат допуснати там и протестират. Сблъсъците с полицията избухнаха след това.

Съединението, което включва джамията Ал-Акса и Куполът на скалата, е едно от най-чувствителните места в израелско-палестинския конфликт. Това е третият най-свещен обект в исляма и най-свещеният за евреите, които го почитат като местоположение на двата храма от библейската епоха. Намира се в източен Йерусалим, окупиран от Израел през шестдневната война от 1967 г. – акт, никога не признат от международната общност.

На евреите е позволено да го посещават, но да не се молят там, за да не предизвикват напрежение.

Коментари

Задължително поле