Израелският министър на туризма призова израелците да не пътуват в Турция

Израелският министър на туризма Ярив Левин призова сънародниците си да не пътуват в Турция на фона на задълбочаващия се дипломатически спор между двете страни, след като десетки палестинци бяха убити в ивицата Газа, предаде ДПА.

Турция е важна дестинация за израелските туристи, като през 2017 г. са я посетили около 380 000 израелци, според официалната турска статистика. В най-активния период преди 10 години над 550 000 израелци посетиха Турция в рамките на една година.

"Казвам недвусмислено: не ходете в Турция. Бих казал това дори преди последните събития", посочи министърът на туризма Ярив Левин.

Двете страни имат напрегнати отношения през последните години, а настоящият дипломатически спор избухна, след като израелските сили за сигурност убиха около 60 палестинци по време на демонстрации на границата на Газа в понеделник.

Израел заяви, че спира "терористите", за да не достигнат територията му.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Израел, че е извършил "геноцид" и Турция поиска израелският посланик в Анкара да напусне страната. Като ответна мярка Израел изгони генералния консул на Турция в Ерусалим.

Левин добави, че Израел има интерес да запази търговските си отношения с Турция. "Тези връзки са добри за нас и добри за тях", посочи той.

Турция и Израел възстановиха дипломатическите си отношения преди по-малко от две години след шестгодишно замразяване.

Коментари

Задължително поле