Израел напълно отхвърля резолюция на Съвета на ООН по правата на човека

Израел напълно отхвърля резолюция на Съвета на ООН по правата на човека (UNHRC), съобщи външното министерство в Йерусалим, предаде БГНЕС.

Според дипломатическото ведомство на Израел Съветът на ООН по човешките права „отново се доказа като орган, изграден от антиизраелско мнозинство, ръководен от лицемерие и абсурд“. Резултатите от анкетните комисии, създадени с резолюция на съвета, представляват очаквано заключение, казва дипломатическото ведомство.

„На всички е ясно, че целта на комисията не е да стигне до истината, а да наруши правото на Израел за самоотбрана и да демонизира еврейската държава. В израелското МВнР виждат в действията на UNHRC непрекъснато игнориране на сериозни нарушения на правата на човека по света, но вместо да се занимават с тях, представителите на органа на световната организация „атакуват единствената истинска демокрация в Близкия изток“.

В реакцията на Йерусалим е подчертано, че за разлика от твърденията на UNHRC, мнозинството от убитите палестинци са били членове на „Хамас“, която е призната за терористична организация. Израелското МВнР твърди, че израелските войници, участвали в сблъсъците с протестиращите палестинци на границата на Ивицата Газа с Израел, са действали законно и са защитавали своята страна. В заключение в реакцията се казва, че доколкото Израел разполага с независима професионална съдебна система, вече е започнато разследване на събитията по границата на страната с Ивицата Газа. В тази връзка страната отхвърля опитите за налагане на външно разследване, „движено от неуместни политически мотиви“.

 

Коментари

Задължително поле