Израел: През изминалата седмица от Ивицата Газа са изстреляни около 3150 ракети

Една седмица след започването на сегашния ракетен обстрел от Ивицата Газа по Израел са изстреляни около 3150 ракети, заяви израелската армия, цитирана от ДПА.

Около 460 от ракетите не са преминали границата и са паднали на територията на Ивицата Газа, каза армията.

Системата за противоракетна отбрана "Железен купол" е прехванала около 90 процента от ракетите.
За сравнение, през цялата война в Ивицата Газа от 2014 г., която продължи 51 дни, са били изстреляни общо 4481 ракети, отбелязва ДПА.

След изострянето на конфликта с палестинците през последната седмица в някои дни в Израел сирените за въздушна тревога са прозвучавали средно по 1000 пъти на ден, заяви говорителката на израелската армия Анна Уколова за радио "Ехото на Москва", предаде ТАСС.

"Системата за оповестяване в Израел е на високо технологично ниво, като целта е сигналът за тревога да прозвучи максимално близо до мястото, където е възможно ракетата да падне или да се взриви", каза тя.
Около 42 000 палестинци в Ивицата Газа са напуснали домовете си заради въздушните удари на Израел и са потърсили убежище в 50 училища, управлявани от Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци на ООН, съобщи говорител на организацията, цитиран от ДПА.

Над 2500 души са останали без дом, след като жилищата им са били разрушени.
Израел заявява, че нанася удари само по военни позиции, но някои от тях са разположени насред гъсто населени жилищни райони.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток