Израел спасява „Бели каски“

Около 800 души са прехвърлени през Голаните в Йордания

Москва предупреждава за нова провокация

Израел обяви, че е евакуирал членове на сирийската неправителствена организация “Белите каски”, които се оказали блокирани в зона на военни действия в Югозападна Сирия, предаде Би Би Си. Военните действали по искане на САЩ, Великобритания, Канада и Германия заради опасения за живота на доброволците. Около 422 “бели каски” и техните семейства са евакуирани от израелската армия през Голанските възвишения в Йордания. Външното министерство на кралството потвърди, че ще им даде временно убежище, а след това те ще бъдат преселени в западни държави въз основа на хуманитарни причини.

Въпреки интервенцията армията на Тел Авив посочи, че “продължава политика по ненамеса във военните действия” в съседната страна.

Организацията “Белите каски” се описва като доброволческа, която помага на цивилни в зони на военни действия, но действа само на контролирани от бунтовници сирийски територии. Според режима на президента Башар Асад и неговият най-мощен съюзник в лицето на Русия “Белите каски” са инструмент за провокации, включително с химическо оръжие, във въоръжения конфликт и поддържат връзки с джихадисти. Евакуацията идва дни, след като руското МВнР предупреди, че “каските” готвят нова мащабна инсценировка, която ще бъде приписана на сирийските власти.

“Зад финансираните от западни спонсори “Бели каски” стоят гръмки провокации в Сирия”, каза говорителката на ведомството Мария Захарова.

19-100

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток