Изслушването за екстрадирането на Джулиан Асандж в САЩ ще се състои през 2020 г.

Изслушването за евентуалната екстрадация на създателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в САЩ ще се състои на 25 февруари 2020 година и ще продължи 5 дни, постанови британски съд, предава Би Би Си.

Вчера вътрешният министър на Обединеното кралство Саджид Джавид подписа молбата на Вашингтон Асандж да бъде предаден на Щатите, където е обвинен в разпространяване на секретна информация и хакерска атака срещу правителствени компютри.

Днес Асандж не се появи в съда в Лондон, но заяви по сателитна връзка, че от решението за екстрадирането му "зависят 175 години от живота ми". Адвокатите на австралиеца определиха искането на САЩ като "нечувана и директна атака срещу правата на журналистите".

Представител от Вашингтон, присъстващ на днешното изслушване заяви, че действията на Асандж са един от най-големите пробиви в засекретената информация на Щатите. "Публикувайки тези материали в интернет г-н Асандж изложи на риск много хора, включително разузнавачи, журналисти и защитници на човешките и политическите права", зави представителят Бен Брандън.

През 2010 г. сайтът "УикиЛийкс" публикува хиляди документи секретна информация на американското правителство. Някои от тях съдържат доказателства, че армията на САЩ е убила хиляди цивилни по време на войната в Ирак и Афганистан.

В момента Джулиан Асандж излежава 50-седмична присъда в затвор в Лондон за нарушаване на гаранцията си през 2012 г. Той прекара 7 години в посолството в Еквадор преди да бъде арестуван през април т.г.

Коментари

Задължително поле