Изфабрикувана новина скара Пакистан с Израел

Заблуден от изфабрикувана новина, пакистанският министър на отбраната Хаваджа Асиф заплаши да отвърне на израелски ядрен удар, предаде АФП.

Той отправи заканата, след като прочел измислена история в новинарски сайт със заглавие “Израелският военен министър: Ако Пакистан изпрати войници в Сирия, ще го унищожим с ядрена атака”. “Израел забравя, че Пакистан също е ядрена държава”, написа в туитър Асиф. Израелското министерство на отбраната му отговори, че “изказванията, приписани на бившия министър на отбраната Моше Ялон, никога не са били заявявани”.

Самият Израел поддържа политика на неопределеност по повод ядрения си арсенал и нито потвърждава, нито отрича наличието му. За Пакистан, който извърши първия тест с атомно оръжие през 1998 г., се смята, че разполага с около 120 ядрени бойни глави. Двете страни не поддържат дипломатически връзки.

Измислената новина бе публикувана в сайт AWD Нюз, който е хостван в Германия. В нея се казва, че Пакистан уж заявил готовност да изпрати в Сирия “сунитски бойци” за борба с терористичната организация “Ислямска държава”.

Случаят за пореден път демонстрира опасността от фалшивите новини, след като в САЩ бе нападната пицария заради лъжлива информационна кампания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят