Зам.-министър Николай Павлов: Младежите са най-ценният ресурс на България

Румънският министър на правосъдието се оттегля

Иван Гешев: Зад Иванчева стоят интереси на отломки от СДС и бивш правосъден министър

Чавушоглу: Турция взима предвид притесненията на НАТО за С-400

13 организации искат оставката на Порожанов Земеделското министерство води сектора към унищожение

Вицепрезидентът Йотова: Време е да кажем какво не ни харесва в ЕС Над 100 деца получиха награди от конкурс за Велики Преслав под патронажа на вицепрезидента

Състоянието на Бил Гейтс отново надхвърли 100 милрд. долара

Отлриха завишена радиоактивност на минералната вода в Невестино

Дончо Атанасов е подал оставка от ръководството на АПИ

Подписка за мъж, причинил смърт на пътя, докато обжалва 17-годишна присъда

Дерменджиев отговори на Любо Пенев

Земеделският министър: Проектите за плодове и зеленчуци са за близо 900 млн. лв.

МВнР: Над 70 български автомобила са платили завишени пътни такси в Турция

Отварят в понеделник офертите за новите кораби на флота

Вижте тартора на разбитата банда за телефонни измами

Изчезваме по естествен път 4,9 млн. остава населението на България до 2070 година, сочи доклад за националната сигурност

Българите трайно се заселват в Германия, Великобритания и Испания

58,9% от децата се раждат без брак

Населението на България изчезва по естествен път. За 30 години сме намалели с 1 936 566. Това стана ясно от годишния Доклад за състоянието на националната сигурност през 2017 година. Документът бе приет на вчерашното заседание на Народното събрание. В него е посочено, че демографската прогноза на “Евростат” за България за периода 2016 – 2070 година показва трайна тенденция за намаляване на населението в дългосрочна перспектива с 30%. От 7,1 млн. души през 2016 година на 4,9 млн. през 2070 година.

Раждаемостта продължава да намалява – през 2017 година са родени 64 359 деца.
Раждаемостта продължава да намалява – през 2017 година са родени 64 359 деца.

Основните фактори за това са ниските нива на раждаемост, миграцията и смъртността. Задълбочава се дисбалансът в териториалното разпределение на населението. Най-значима демографска тенденция е процесът на застаряването. До 2060 година населението в трудоспособност възраст (15-64г.) се очаква да намалее с 39%, а населението на 65 години и повече да се увеличи с 23%. По данни на НСИ към 31.12.2017 година населението е 7 050 034. В сравнение с 2016 г. населението е намаляло с 51 825 души или с 0,27 %. Мъжете са 3 422 409 (48,5%), а жените – 3 627 625 (51,5%). Раждаемостта продължава да намалява – през 2017 година са родени 64 359 деца. В сравнение с 2016 година броят на живородените е намалял с 1029. От 1991 година се наблюдава трайна тенденция за увеличаване на абсолютния брой на извънбрачни раждания. Средният относителен дял нараства от 18,5 % през 1992г. на 58,9% от всички раждания през 2017 година.

В доклада е посочена трайна тенденция на напускане от страната от млади българи. През 2017 година 31 586 българи са променили адреса си в страната с такъв в чужбина. Всеки втори емигрант е на възраст 20 – 39 години, което прави над 55% от напускащите страната ни. Българи трайно се заселват в Германия, Великобритания и Испания.

Най-младите под 20-годишна възраст са 14,6%, а над 60 години са 6,9%, В доклада за националната сигурност е посочено, че въпреки намалената интензивност, в сравнение с предходни години, миграционните потоци запазват своята устойчивост. Като причини са посочени продължаващите конфликти в Близкия Изток и Северна Африка, както нестабилното социално-икономическа и политическа ситуация в страни от Близкия Изток и Централна Африка.

България като външна граница е подложена на миграционен натиск, пише в документа. През 2017 година са регистрирани 8044 опита на граждани от трети страни да преминат през границите на страната ни.

“Наблюдава се тенденции значителна част от мигранските потоци да заобиколи страната ни и да се насочат към Италия, Гърция (по море), Македония (по суша) до икономически по развитите страни от Централна и Западна Европа”, пише още в документа.

 

Над 200 000 са отпадналите от училище

0203_new_2_286202Към 5 юли 2017 година 206 378 деца и ученици на възраст от 5 до 18 години са отпаднали от училище или никога не са записвани, пише в доклада за национална сигурност. Там е посочено, че в началото на 2018 година в детски градини и училища са записани 21 915 деца и ученици, като от тях повторно са отпаднали 1221, от които само 624 за задължителната училищна възраст до 16 години.

 

Криза в здравеопазването

Медици напускат страната

Средната заплата е 900 лева

Хроничният проблем в здравеопазването е и задлъжнялостта и лошото финансово състояние на държавни и общински болници.
Хроничният проблем в здравеопазването е и задлъжнялостта и лошото финансово състояние на държавни и общински болници.

Хроничната кадрова криза в системата на здравеопазването през 2017 г. се задълбочи, което от своя страна е предпоставка намаляване качеството на предлаганите услуги и носи риск за националната сигурност, това се сочи още в доклада.

Кризата с наличните в България медицински сестри беше изострена, като ниските заплати доведоха до техния протест. По данни на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи средната заплата на тези специалисти е до 900 лева с всички добавки, средната възраст – 58 години и повече от 20% вече са в пенсионна възраст. Медицинският персонал продължава да напуска страната заради по-добро заплащане в чужбина. Нараства дисбалансът между потребностите и очакванията на населението и наличните ресурси в здравната система, което е повод за системно обществено недоволство, е един от изводите в документа.

Неравномерното териториално разпределение на общопрактикуващи лекари и специалисти продължава да ограничава достъпа на населението до здравни услуги. Хроничният проблем в здравеопазването е и задлъжнялостта и лошото финансово състояние на държавни и общински болници.

 

Факти

30% е дефицитът на агенти

Около 3 млрд. лв. са изхарчени за „Сигурност” през 2017-а

Кадровото обезпечение на специалните служби е един от основните проблеми в доклада за сигурността през 2017 година.
Кадровото обезпечение на специалните служби е един от основните проблеми в доклада за сигурността през 2017 година.

В доклада са очертани и приоритетите на МВР през 2018 г. Сред тях са граничната сигурност, повишаване способностите за противодействие на тероризма и радикализацията, противодействие на престъпността, повишаване на ефективността на превантивната дейност, както и международно сътрудничество в борбата срещу рисковете за националната ни сигурност.

Посочено е, че един от основните приоритети на правителството е повишаване на бюджетните приходи чрез активна превенция и борба с митническите данъчни и осигурителни измами, отклонението на данъчното облагане и намаляване дела на сивата икономика.

“През 2017 година в сектор “Сигурност” продължи да среща затруднение в изпълнение в законовите си функции. Остават предизвикателствата пред ресурсното осигуряване на службите за сигурност, свързани с решаване на проблемите с кадровия дефицит, кадровото израстване на служителите, професионалната квалификация, и материално-техническото обезпечаване”, пише в доклада.

От депутати “Труд” научи, че по време на закритата част от вчерашното заседание на Народното събрание, когато бяха гледани докладите на държавна агенция “Разузнаване”, ДАНС, от службите са признали, че в двете агенции недокомплектът е по около 30%. Единствено във военното разузнаване няма проблем с кадровата обезпеченост.

През 2017 година за финансовото осигуряване на националната сигурност и отбрана, опазване на обществения и правовия ред са отчетени разходи в размер на близо 3 млрд. лева, от които 259 млн. са за капиталови разходи.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (29)

 1. И толкова няма да останем като гледам болниците в какво окаяно състояние са!

 2. rezultatite sa postignati !!! zalojihme gi na „kraglata masa “ predi 30 godini …i eto..izpulneno ta preizpulneno !))))
  ne6tastnici !!!!!)))

 3. Бяхме стигнали 9 млн. , дойде демокрацията и се стопихме с милиони , това го искаха западняците и го постигнаха !

 4. Нито Сорос, нито западняците са виновни за унищожанието на страната. Цялата вина е на РУСКАТА ФАШИСТКА ХУНТА, която ни окупира, нареди на техните изроди от БКП да избият мислещите хора и ни унищожи като държава и като нация. Хунтата обърна пирамидата на обществото с върха наголу и издигна за ръководители лумпени, невежи, неграмотни, НО ПОСЛУШНИ тъпанари да ръководят стотици пъти по-умни от тях. След 1990 г. българските, нашите, родните ни РУСКИ ЧОРБАДЖИИ УНИЩОЖИХА каквото беше останало от фалирата соц икономика, усвоиха парите, присвоиха държавната (партийната) хазна и направиха партините чорбаджии милиардери. У НАС ВСЕКИ СЕ СПАСЯВА ОТ ПОТЪВАЩИЯ КОРАБ КАКТО МОЖЕ. Пример ни дадоха омразните чорбаджии от незаконната екстремистка шайка БКП. Този народ няма никакъв шанс да оцелее. И няма да чакаме 2070 да станем тези 4.9 млн, защото днес сме толкова само по списък, но 3 млн живеят в големите градове и поне 2 млн живеят постоянно в чужбина с бългаски паспорти.

  1. „Я не сакам на мене да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле“. С такъв манталитет не на булгарите не им трябват руснаци и Сорос. Иначе си лапал много руски юрдеци кат те гледам 🙂

  2. Да така е Болгар но е факт че тогава бяхме на 27 – място по икономическо развитие сега сме на 87 , не знам защо . Имахме армия , фабрики и заводи , раздавахме помощи , дори за виетнамците намирахме работа , как ли .

  3. мед ми капе на сърцето кат чета за руския чорбаджия соломон паси….

 5. Данните не са верни.Още до 2050г населението на България ще падне под 5 милиона.И в момента е не повече от 6,7 милиона.

 6. Tezi tendencii sa obshti za tcela Evropa ! Ima po-dlaboki pricini – razmislete se! No1 – negative eugenics praktikuvan ot Elita, No2 – promiskuitet , No3- bezduhovnost. No4 – droga. Satana zabluzhdava mnogo, a i ot izbranite !

 7. Най лошото е,че мюсюлманската паплач се развъждат като гниди.Това е страшно за човечеството.Тия долни получовеци ще завладеят света.Тежко ни и горко!Трябва да започнем да ги избиваме.По добре ние тях,отколкото те нас!!!

 8. Но пък за сметка на това крадливите политици и бизнесмени ще живеят вечно, те за това ограбват народа и извършват геноцид над българете. Еле па крадецо бойко, той ще живее няколко вечни живота с айдуците от свинефермата герб.

 9. ГОЛЯМА ЛЪЖА Е ЧЕ ИЗЧЕЗВАМЕ ПО ЕСТЕСВЕН ПЪТ. УНИЩОЖАВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е ЗАГОВОР. ВОДИ СЕ ВОЙНА ПРОТИВ ХРИСТИЯНСТВОТО. ХРИСТИЯНСТВОТО Е ПОСЛЕДНАТА ПРЕЧКА ПРЕД АНТИХРИСТА ДА ЗАВЛАДЕЕ СВЕТА. ЧЕТЕТЕ БИБЛИЯТА ТАМ Е НАПИСАНО. ЩЕ ЗАВЛАДЕЕ СВЕТА САМО ЗА 42 МЕСЕЦА. ТОВА Е ПОРАДИ БОЖИЯТА МИЛОСТ. ЧЕТЕТЕ И СЕ ПОКАЙТЕ ДОКАТО Е ВРЕМЕ. КУЧЕТАТА НА АНТИХРИСТА СА ОПИСАНИ В ДРУГА ДНЕШНА СТАТИЯ НА ТРУД ПОД КОЯТО СА ЗАБРАНЕНИ КОМЕНТАРИТЕ

  1. Пич, върви на лекар. Джипито ще те насочи към специалист, но аз като ти гледам коментара смятам, че трябва да те види психиатър.

 10. Добрата новина е, че електоратът на БСП и членоете на „Българска пролет“ намаляват прогресивно. Лошата е, че младите напускат с по-голяма скорост и БСП ще спечели изборите, защото скоро у нас ще останат само малоумни русофили и дърти комуняси.

 11. „Елита“ на една държава, която се възхищава на кралското семейство и се вълнува с какво бил облечен принц Хари, а не се интересува от факта, че най – старата държава в Европа си отива, но не по естествен път, а чрез геноцид наложен от самите български политици към собствените си сънародници!!!

 12. ТУРЦИТЕ,ПОМАЦИТЕ,ЦИГАНИТЕ НЕ РАЖДАТ БЕЗ ГРАЖДАНСКИ БРАК.Тогава БЕЗБРАЧНИТЕ НОВОРОДЕНИ ПРИ БЪЛГАРИТЕ НЕ Е 59% А Е 90%.КАКВА НАЦИЯ А? ПРЕДИ 140 ГОДИНИ ТУРЦИТЕ ОСТАВИХА ШЕСТ МИЛИОНА НАРОД И БЕБЕ РОДЕНО БЕЗ БРАК 0%. А СЕГА?.ПФЙЙУУУ….НЕ НАПРАЗНО НАРОДЪТ Е КАЗАЛ :-,,БОГ НА РОГАЧА КРАВА,РОГА НЕ ДАВА“.

 13. Ето-един прост и първичен турчин се радва!Колко пъти говоря и пиша,че турците много ни мразят и не са хора.Това историята отдавна го е доказала.Те злорадстват като същия „мъченик за кривата вяра“на говедото аллах.Но няма да доживеят тази радост!!!!Бъдете сигурни!!!

 14. али баба,кръвта вода не става.Малко позакъсня докато си намериш истинското си име,Али Баба. Хубаво турско име.Честито!.Сега прадедите ти турци,ще почиват в мир по българската земя.Али баба един съвет от мен.Само животните стават родители без брак.Ти си намерил корените си.За това първо граждански брак,после деца. Като чистокръвен Турчин,историята и съдбата те зове!….

 15. Изчезвате?!?! Е, и какво от това! Таман и на майката Природа,и на географията и на историята и най вече на световното человечество ще им олекне! Ще се живее по леко и ще се диша по спокоен и чист въздух без мързеливци,крадци,лъжци,мошеници,предатели,кръвопийци,аморалници,безверници,насилници на други религии и етноси,вечновайкащи се,мегаломани… наречени булгари! Много здраве на оня свят и прав ви път! Амииин- и дано по скоро! Еееехх,де да можех да помогна на всевишния това да стане по бързичко!!!

 16. Изкуственото размножаване на простите селинджъри, верни на партията БКП, до 9 милиона сега се сгромолясва, а Корнелия още прави напъни за нов държавен преврат, отпадналите 200 000 до един са цигани, те имат генетична умствена изостаналост и не могат да учат. По мои прогнози, България ще се възроди след 2070 г. с по-добро здравеопазване, по-евтини ин витро процедури и генно инженерство на хора с имплантиране на 3 или 4 ембриона в жена. За тази цел всички цигани трябва да са зад решетки, заплатите да станат доста по-високи и инвитрото драстично да поевтинее.

 17. делиорманска свиньо-Вие турците вложихте много усилия да изчезне Великия БЪЛГАРСКИ народ и за щастие не успяхте.Какво искаш шуменска свиньо?След цели 500 години свиреп геноцид БЪЛГАРСКИЯТ народ да уважава насилниците си!?Ти въобще влагаш ли малко разум в това?Ха-турчин и разум!?И вместо да бягаш от безспорните исторически факти и замълчиш завинаги-ти имаш наглостта да обиждаш моя народ!?Какво още искаш от този народ,бе ислямски л.а-й-н-я-н парцал?Оповаваш се на всевишния!?А защо той не ни помогна тогава,когато ни беше най-трудно-през май 1876г.,когато ни клахте като добитък?И защо въобще ни клахте?А мюсюлмански разпран г-ъ-з?Да не би майката природа да има нужда от вас?Всеки нормален човек презира исляма-тази сатанинска мизерна религия!Ако въобще може исляма да се нарече религия!Това е тероризъм.Това е непризнаване на другите религии.Това е джихад!!!!Боклук е вашия аллах.И хомосексуалист по убеждения.Свикнал съм с турската наглост.но да наречеш кръвопийци БЪЛГАРСКИЯ народ!?Чия кръв сме изпили,бе ислямски дрисльо?Нима вие пет века не ни изпивахте кръвчицата?И какво още искаш,ислямска диария?Споменаваш „крадци“!?Абе потурнак кирлив!Да го туря на дядо ти в вече мъртвия…знаеш какъв!Та вие турците ни грабихте петстотин години!!!!!!!!!!!!!!кого обвиняваш в кражба,мюсюлмански долен плъх?Споменаваш „насилници на други религии и етноси“!?!?!?Е тука вече удари в десятката!!!!!Това е най-силната,най-вярната,най-точната,най-неоспоримата оценка!Цяла вечност вие рязаните боклуци-мюсюлманите сте били такива.Според вашата изродска религия-инаковерците трябва да бъдат избити!Това го практикувате постоянно.И в близкия изток,и в Африка,и в Европа,където е пълно с исклямски глисти!Много здраве и на оня свят!!!Нали вие скапаните мюсюлмани вярвате,че в рая ви чакат 40 девици и още много неща?Много здраве на оня свят и прав ви път!Всички рязани боклуци се преселете там-при онова грозно чудовище -аллах!Хайде!Дерзай делиормански прост червей!!!Майка ти беше проститутка!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.