ИКЕА плаща рекордно обезщетение от 46 млн. долара на родители на дете, загинало от неин скрин

Снимка: Уикипедия

Шведският мебелен гигант ИКЕА се споразумя с родителите на дете, загинало след падане на скрин върху него, съобщава Би Би Си. Семейството ще получи сумата от 46 млн. долара. Това е най-голямото обезщетение за подобен случай в американската история.

Случаят е от май 2017 г. Тогава 2-годишният Йозеф Дудек се задушил, след като 32-килограмовият скрин тип "Малм" се обърнал върху него в дома на родителите в Калифорния. Моделът бил изтеглен от пазара година по-рано поради опасения за безопасността му, свързани със смъртта на три други деца. Те също доведоха до изплащането на сериозни обезщетения.

"Никога не си бяхме представяли, че 2-годишно дете може да обърне скрин, висок едва 76 см, който след това да го задуши. Едва по-късно установихме, че още при проектирането си той е бил направен нестабилен", коментират в официална позиция родителите - Джолийн и Крейг Дудек.

След поредицата фатални инциденти ИКЕА започна информационна кампания за рисковете, които наглед безопасният скрин крие в случай, че не е хванат здраво за стената на помещението.

Коментари

Задължително поле