Илияна Йотова: Очаквах много повече от посещенията на премиера в Истанбул и Берлин

"От посещенията на премиера в Истанбул и Берлин очаквах много повече, защото само след месец и половина България в Европейския съвет трябва да каже категорично и ясно дали страната подкрепя отпадането на визите за турски граждани".

Това каза на пресконференция на БСП евродепутатът Илияна Йотова, съобщава "Фокус". „На второ място, България "за" промяна ли е в Дъблинското споразумение, което задължава всеки един мигрант да остава на наша територия? Ако България гласува против Турция да бъде сигурна държава по критериите от Копенхаген и Съвета на Европа, това означава, че нито един нелегален мигрант в страната, не може да бъде върнат обратно на турска територия. Ако признаем, че Турция е сигурна държава, имаме необходимост от много сигурна аргументация, защото това ще срещне съпротива от много европейски държави“, обясни Йотова.

Тя уточни, че от партията не са разбрали как Бойко Борисов е аргументирал българската позиция.

„Какво промени позицията на българския министър-председател, който само дни преди посещението в Истанбул каза, че отива в Берлин с ясната и категорична позиция да получи съгласието за влизане в Шенген? След берлинската среща се оказа, че Шенген вече не ни е толкова изгоден“, попита още тя.

Според нея в Берлин премиерът отново е срещнал съпротивата на всички, които не желаят България да е част от шенгенската система.

Коментари

Задължително поле