Илияна Йотова увери, че Румен Радев ще избере най-подходящата дата за връчването на втория мандат

Снимка: БНТ

Мога да ви уверя, че много внимателно следим всичко, което става в страната, целият политически процес и ще изберем най-добрата дата, така че да запазим националния интерес. Надявам се, че след като приключим и изчерпаме епистоларния жанр с размяната на писмата, ще се премине към истински преговори, така както повелява демократичният процес в една парламентарна държава, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Йотова каза, че до този момент се чуват само заявки, а не се чува какво предлагат тези, които биха искали третия мандат.

„Говори се за всичко друго, за евентуални съюзи, за разводи, защото виждате, че е неспокойна ситуацията в доста от политическите играчи, но нито един от тях не е излязъл с конкретни предложения какво трябва да се прави през следващите месеци. В една ситуация в страната, в която е видно, че ставаме все по-задлъжнели, ще имаме проблеми и с бюджета есента, трябва да се мисли и за това кой и как ще приеме този бюджет“, подчерта Йотова.

Попитана за формула на управлението с експерти, Йотова посочи, че не разбира каква точно формула се предлага. Очаквам да се измисли ново понятие, досега беше експертен кабинет, чуваме за технически кабинет- каквото и да означава това. Нека да видим кои ще бъдат хората, предложенията за министри, коментира Йотова.

По думите ѝ, ако една политическа партия иска сериозно да вземе мандата и твърди, че може да състави такова независимо правителство, „както казват някои партии „равноотдалечено“, нека да се видят хората, които ще бъдат номинирани, колко са независими.

Стабилните правителства са правителства, в които се поема ясна политическа отговорност. Да, в тях може да има експерти, но зад тях трябва да има ясно мнозинство и ясно дефинирани политики, смята Йотова.

Попитана дали се върви към промяна на избирателната система Йотова заяви, че сега на дневен ред са непосредствените въпроси, които стоят пред страната и проблемите, които трябва да бъдат решени заради обществото, доходите, стандартът на живот, финансовата стабилност на страната.

Тя посочи, че Венецианската комисия често препоръчва, че дълбоки реформи в избирателните системи се правят, когато има сравнително далечен период преди провеждането на изборите, на спокойствие, със спокоен парламент, със стабилна политическа система и с ясни мнозинства. Според Йотова всичко останало е авантюра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика