На 21 февруари 2019 да почерпят

Турция: Европа се нуждае от съвременни миграционни политики

Франция глоби банка с 4,5 млрд. евро

Тръмп ускорява АЕЦ-овете за Саудитска Арабия Белият дом няма да търси гаранции от Рияд за ядрени оръжия

Задържаха бившия председател на македонския парламент Трайко Веляноски по искане на спецпрокуратурата

Партньорката на сръбския премиер Ана Бърнабич роди момче

Силно земетресение разтресе Турция, усети се и в Пловдив

Властите във Венецуела отмениха полети и затвориха ГКПП заради заплахите за външна намеса

Кайли Дженър: Нямам нито една пластична операция (СНИМКИ)

Умира аптеката, която работи като бакалия 1831 обекта нямат готовност за нововъведения

Скопие – център на шпионажа срещу Белград Обвинението хвърли сръбският министър на отбраната

АПИ: Между 23 и 24 часа на 20 февруари ще има профилактика на платформата за продажба на е-винетки

Внезапно почина бизнесменът Пламен Минчев

Цензурата узаконена от българския парламент Депутатите отхвърлиха президентското вето върху промените в Закона за личните данни (обзор)

Русия пусна видеоклип с тест на нов подводен дрон с ядрен двигател (ВИДЕО)

Иманяри два века търсят златото на Вълчан воевода Край Ропотамо лилиите не са единственото съкровище

Храбрият хайдутин предложил имането си на руския император, за да освободи България

По пътя Созопол – Приморско една от най- големите туристически атракции е Лъвската глава. Камъни застанали така един върху друг, че отдалеч погледнати са досущ като глава на царя на животните. Малцина обаче знаят, че близо до Лъвската глава се намира местността “Вълчаново кале”. Там, открай време, вече два века, иманярите ровят, за да открият съкровището на Вълчан воевода.

Вълчан воевода е родом от Странджа, хайдутувал е повече от 20 години. Три села са спорили в миналото за негово родно място, но до ден днешен не е ясно къде се е появил на бял свят. Това са село Делиево, на 5 км. от Малко Търново, което днес вече не съществува, Тагарево (днес Вълчаново) и Факия.

Възрастните хора разказват легенди за Вълчан, които са чували от бабите си, те пък – от своите предци.
Вълчан бил пастир. На сърце му паднала красива мома от селото – Рада. Решил той да проводи сватове да я искат, но местният турски властелин – “субашия” – щом разбрал, накарал хората си да откраднат Рада и да му я заведат у дома. Вълчан пък бил хвърлен в тъмницата и жестоко пребит.

Кроткият до момента пастир не могъл да преглътне случката и хванал гората. Събрал дружина и започнал да мъсти на турците. Първо той и другарите му убили субашията, който му отнел Рада, а нея освободили и взели със себе си в гората. По време на сражение обаче, младата жена била простреляна.

Тази любовна драма преобърнала живота на Вълчан воевода. Той и другарите му завардвали проходите и започнали масови обири на хазната на султана. При всеки удар хайдутите прибирали цели дисаги, пълни със злато. Тук именно е ключовият момента за иманярите.

Легендите разказват, че младите хайдути не били алчни – по-голямата част от плячката те скривали в тайни пещери, а за себе си оставяли само толкова, колкото да преживеят. Говори се и че студените зими изкарвали в Истанбул, но никой не ги разпознавал.

В книгата на историка Иван Бубалов се казва, че Вълчан имал безценен помощник – турчин на име Кара Емин ага, който се издигнал до длъжност секретар на султана. Той го осведомявал за движението на хазните, а Вълчан ги пресрещал и обирал. Според една легенда султанът дотолкова се отчаял от обирите, че заповядал да се отпечатат нови пари – махмудиета. След като няколко от тези нови махмудиета били открити у Кара Емин ага, той изпаднал под подозрение и избягал от Цариград.

Самият Вълчан воевода намерил в една от пещерите на Странджа древно тракийско съкровище. То било толкова несметно, че той проводил пратеници до руския цар. Сто години преди Освобождението, пратениците казали на владетеля, че войводата Вълчан е приготвил няколко десетки тона злато, с които да плати свободата на България.

Според иманярите, съкровищата на дружината на Вълчан Воевода са много и пръснати из пещери из цялата планина и не само в Странджа. Най- голямото – от траките, също било в една от пещерите. За него имало и карта.

През годините иманярите са си продавали много “стари” карти с мисълта, че са истински, копали са на много места. Мнозина твърдели, че са намирали златни монети. Още преди 40 години пък се пуснал слух, че някой е открил съкровището, явно най- голямото, при устието на река Ропотамо. Това били представители на тогавашните управляващи, които били заведени до съкровището от местен жител.

Има и предания за скрито съкровище в морска пещера, до галериите на която се достига само след като се премине през поредица от тесни наводнени тунели – трудна задача и за много опитен водолаз.

Старите хора разказвали още, че щом откриели подходяща пещера, хайдутите на Вълчан, намирали по селата дюлгери с инструменти, но ги водели дотам със завързани очи. Карали ги да направят нещо като трезор, а после отново със завързани очи ги връщали там, откъдето са тръгнали. Едно от главните скривалища на Вълчан била “Снеженицата” – местност с голяма пещера в землището на с. Карадере, сега в Турция.

Според архимандрит Рафаил воеводата доживял старините си в Румъния при сестрите и внуците си. Внуците дори идвали в България с карта и търсили закопани владишка корона и кръст с честното дърво, вероятно на гръцкия владика в Одрин който издал на турците хайдутите и бил убит.

До ден днешен набезите на иманярите не стихват. Почивка търсачите на съкровища си дават само през зимата, когато земята е скована от лед, трудно се копае и мераците им замръзват, успоредно с температурите.

Освен в Аркутино, Вълчаново кале и край устието на Ропотамо в Бургаско, иманярите са започнали да дирят съкровището на Вълчан воевода и в Руенския Балкан.

Там, преди две години, има информация, че иманяр е изровил от планинска пещера златна статуя на владетел с глава на лъв, качен върху колесник.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. Не златото на вълчан а златото , ограбено от турците …има разлика.Тоя вълчо си е бил чист разбойник, сиреч престъпник и не вярвам да е имал частна леярна за злато.

  1. Каузата му е била благородна! Според нашите разбирания, най-добрия турчин е мъртвия турчин, най-ценното злато, е ограбеното турско злато

  2. Това са парите, които поробителите са смъкнали от гърба на поробените българи.

 2. За легендите относно Вълчан войвода – Драгомир Петров, „Превъплъщенията на вълка-пазител“ , издателство „Захарий Стоянов“

 3. Че ми намерат дедовия,аз открих отдавна много злато там и не беше в пещера.

 4. Делиормански,ако турците си бяха стояли у дома в Турция ,нямаше да ги обират ,а обраното от тях е било десятък от българите,така че си трай и си почивай!

 5. Едно от местата, където се смята, че е заровено част от златото на Вълчан войвода е местност между Монтана и Бойчиновци. Под земята се бивша римска банка в коя са били складирани всички богатства от кражбите. Викат и Жабешкото гърло. Редица иманяри се опитват да открият входа, но той така и го няма. За да се влезе има друг начин, а имннно човек да бъде спуснат през някоя дупка. Човек който е стигал до някъде ми е разказвал, че е стигнал до голяма зала, но не е смеел да продължи, поради страха от множеството капани, които като нищо могат да ви убият. Имам сведения, за руски заможник, който преди около 100 години идва в тази местност и намира местния иманяр. С негова помощ е спуснат с вътре, за да стигне до помещението. За да не се изгуби и завързан с въже. Преди да слезе, казва на иманяра, че ако се забави да го изтегли. След голямо забавяне руснака е изтеглен без крайници.

 6. За турците всеки,който се бори срещу несправедливата турска власт е…престъпник,разбойник…А всеки башибозук/убиец,побойник,разбойник,крадец,изнасилвач и всичко най-лошо/ е…брат!?Нали е от тяхната вяра-така че колкото и да е лош-те го обичат!?Ето я голямата разлика в съвременното мислене от една страна и мюсюлманското мислене от друга.Вторите си остават на средновековно ниво.Техният аллах не им дава да се развиват умствено.

  1. Сариев ( половин турчин)първо си оправи името и после коментирай башибозук.

 7. Потомците на Вълчан войвода, долнопробна циганска сволач, на тумби напускат страната, защото вече няма какво да крадат, няма далавера, гювеч, Османски хазни и разни иманета. Едно време геройски крадяха от труда на ромите, турците и помаците, но те отдавна отхвърлиха игото на тази хайдушка сган и днес работят за благоденствието на братска Рус, пардон, Турция. Червените ескадрони на тези пладнешки разбойници ошмулиха страната, до дупка, железни завеси и кръвожадни цербери пазят имуществото им от набезите на арийската мангасарска рая, та затова Ганьо Насранский и Ганьовица, нарамиха дисаги и тръгнаха да вардят проходите на Запада, леко облечени.

 8. романе-Нещо много си сбъркан!Долнопробната циганска сволач,която на тумби напуска страната не е потомък на великия Вълчан воевода!Да-ограби много от нас БЪЛГАРИТЕ и сега краде извън родината.Но тя ограби антигеройски БЪЛГАРИТЕ,защото няма геройство в това да грабиш!Запомни го!Кражбите,обирите и живеенето на чужд гръб са точно цигански и турски специалитет.Между тия две малцинствени групи няма разлика!И турците и циганите влизат в графата-мангали!

 9. Ta do den dnesen sashtesvuva valcan voivodi samo ce sa povece vaivodi v bai ganiovo.ot balgarite po golemi apashi v planetata zemq nema.bai ganio

 10. Да го духат всички обрязани свине!Колко са те на брой?Питам за мюсюлманите!

  1. Личи си ,че си ял рязания,е така е като вкусиш веднъж ти се иска да го занесеш в къщи на жена ти и дъщеричките.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.