Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 23.09.2019

На 23 септември 2019 да почерпят

Отиде си проф. Юлиан Вучков

Патрулка катастрофира с цивилен автомобил докато преследва беглец

Милен Михов, ВМРО: Мая Манолова граждански кандидат за кмет е като сняг през юни

Евклаз – за бяла и черна магия По-скъп от диаманта

Хиляди швейцарци протестираха срещу изграждането на 5G мрежа в страната

Моторист загина на Е-79 край Дупница

Арабските партии в Израел подкрепят Бени Ганц за премиер

Министър Петкова: 9 млрд. лв. ще са приходите на България от „Балкански поток“ през следващите 20 г.

Петьо Блъсков: Народът решава дали София да я управлява човек като Манолова – ту от БСП, ту не е от БСП Не знам какво е направила като омбудсман, освен, че беше на всички протести, изтъкна главният редактор на в. "Труд" в интервю за Канал 3

Приятел на убития Андрей Монов: Полфрийман не се е променил, никога не каза, че съжалява

Емил Костадинов, БСП: Въпросът вече e: или Нинова, или партията

Проф. Михаил Константинов: Българските избори не могат да бъдат хакнати

Полицаи изведоха барикадиралия се мъж в „Овча купел“

Имате право на социални придобивки, дори ако работите на половин щат

Въпрос: Имам ли право на пълния размер на социалните надбавки за храна, облекло и други, ако работя на 4-часов трудов договор.?
Зл. Георгиева, гр. В. Търново

Отговор: В чл. 355, ал.1 от Кодекса на труда (КТ) е предвидено, че трудовият стаж се изчислява в дни, месеци и години. За един ден трудов стаж се признава времето, през което работникът или служителят е работил най-малко половината от законоустановеното за него работно време за деня по едно или няколко трудови правоотношения. За 1 месец трудов стаж се зачита календарният месец, през който са изработени най-малко 21 дни при петдневна работна седмица – ал.3 на чл.355 от КТ. Съгласно чл. 155, ал. 4 от КТ, размерът на основния платен годишен отпуск е не по-малко от 20 работни дни, като според чл. 156а от КТ по-голям размер на този отпуск може да се уговаря в колективен трудов договор, както и между страните по трудовото правоотношение.

Разпоредбата на член 294, т.1 от КТ дава възможност на работодателите да осигуряват безплатна храна съобразно рационалните норми и специфични условия на труд за своите работници и служители.
Средствата от СБКО се ползват по начин, определен от общото събрание. Разпоредбата на чл. 296 от КТ е обща разпоредба, която урежда правото на работниците и служителите на работно и униформено облекло.

Редът и начинът на осъществяване на това право е установен в Наредбата за безплатното работно и униформено облекло. Съгласно чл. 6, ал. 1 от наредбата, работодателят осигурява на работниците и служителите подходящо работно и/или униформено облекло в съответствие със спецификата на извършваната дейност и на работното място. Според ал. 2 на чл. 6 от наредбата, след предварителни консултации с представителите на синдикалните организации, с представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2 от Кодекса на труда и с комитета/групата по условия на труд работодателят писмено определя: 1. работните места и видовете работа, за които се осигурява работно и/или униформено облекло; 2. работниците и служителите, които имат право на работно и/или униформено облекло; 3. вида, характеристиките и отличителните знаци на работното и/или униформеното облекло; 4. срока за износване на работното и/или униформеното облекло; 5. условията за ползване, включително почистването на работното и/или униформеното облекло. В чл. 6, ал. 3 от наредбата е предвидено, че условията по ал. 2 могат да се договорят и с колективен трудов договор при спазване изискванията на наредбата. В чл. 9, ал. 1 от посочената наредба е предвидено, че срокът на износване на работното и/или униформеното облекло започва да тече от деня на предоставянето му на работника или служителя. За работещите на половин щат, срокът на износване на съответното работно облекло е логично да бъде по-дълъг, в сравнение с работници и служители, които работят на пълен 8-часов работен ден, без да се променя определената стойност за работно облекло за конкретните групи работещи.

Д-р Тодор Капитанов, юрист, Национален секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор

Очакваме въпросите ви на адрес:
1797 София, ул. „Лъчезар Станчев” 7,
Email: trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.