Има връзка между фитнеса и психичното здраве

Изследователи разкриха зависимост между слабото физическо състояние и риска от поява на депресия, тревожност или и двете. Извършено е проучване, което включва повече от 150 000 участници. То установява, че кардиореспираторния фитнес и наличието на мускулна сила влияе пряко върху психичното здраве. Изследването е публикувано в BMC Medicine.


Както проблемите с физическото здраве, така и тези с психическото, могат да се отразят негативно на живота на човека. Особено често срещани са състоянията на депресия и тревожност. Според Американската асоциация за тревожност и депресия (ADAA) през последната година 18,1% от възрастните хора в САЩ са преживели тревожно разстройство. Същевременно Националният институт по психично здраве отбелязва, че 7,1% от възрастните в САЩ са имали голямо депресивно изживяване. Още по-стряскаща е статистиката за България, където в последните години се посочват около 8% диагностицирани с депресия, като се предполагат около милион българи, които са попадали в подобно състояние.


Все повече доказателства се откриват за това, че физическата активност може да помогне за предотвратяване или лечение на психични заболявания. Новото проучване се опира на данните за 152 978 доброволци на възраст между 40 и 69 години от Англия, Уелс и Шотландия. Между август 2009 г. и декември 2010 г. участниците са били подложени на тестове за определяне на тяхното физическо състояние по отношение на мускулната сила и кардиореспираторния фитнес. Наред с тези тестове те попълнили и въпросници относно своето психично здраве.


След период от 7 години физическото и психичното състояние на участниците отново е оценено. Данните са анализирани, като са отчетени и фактори с потенциално влияние като възраст, пол, предишни проблеми с психичното здраве, тютюнопушене, ниво на доходите, физическа активност, образование, родителска депресия и хранене.


Става ясно, че лошото състояние на мускулите и липсата на достатъчно физическа активност създава предпоставки за появата на депресивни и тревожни състояния. Психичното здраве и доброто разположение на духа се оказва една добра причина за спортуване. Дали ще посещавате фитнес зала, ще правите упражнения у дома или сред природата, важно е движението и поддържането на добра форма. Неслучайно се казва „здрав дух в здраво тяло”.

Коментари

Задължително поле